Newsflash
Știri

Substituţia hormonală și postmenopauza

de Dr. Mădălina Badea - aug. 9 2019
Substituţia hormonală și postmenopauza

Terapia de substituţie hormonală în postmenopauză influenţează depunerea de ţesut adipos epicardic și paracardiac, respectiv progresia calcificărilor coronariene, crescând riscul cardiovascular global.

Acest tratament trebuie ajustat în funcţie de riscul individual al fiecărei paciente.

VM 32, p.16 Substit

Substituţia hormonală este utilă femeilor în postmenopauză pentru ameliorarea simptomelor asociate deficitului hormonal și pentru prevenirea osteoporozei. Această terapie include o combinaţie de estrogen-progesteron sau terapie individuală cu estrogen. Poate fi administrată continuu sau ciclic, pe diferite căi (comprimat, plasture, gel, cremă, inel vaginal). Dincolo de beneficiile atractive ale acestui tratament, există și riscuri asociate. Actualele proceduri nu mai recomandă terapia de substituţie hormonală pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare.
Într-un studiu publicat recent în Journal of the American Heart Association, cercetătorii au identificat efecte diferite ale terapiei hormonale de substituţie în modificarea riscului cardiovascular, în funcţie de modalitatea de administrare. Specialiștii au utilizat datele obţinute de la 474 de femei cu vârsta cuprinsă între 42 și 58 de ani, aflate în faza precoce postmenopauză, înrolate în studiul KEEPS (Kronos Early Estrogen Prevention Study). Este vorba despre un studiu multicentric, randomizat, placebo-controlat, ce a urmărit efectele terapiei cu estrogeni equini administraţi oral și cu 17-beta estradiol administrat transdermic, timp de patru ani.
S-a observat că, pe lângă substituţia hormonală propriu-zisă, tipul de substanţă și modul de administrare erau importante. Astfel, 17-beta estradiol administrat transdermic s-a asociat cu un risc mai mare de depunere paracardiacă a ţesutului adipos și de progresie a leziunilor calcificate coronariene. Estrogenii equini administraţi oral au diminuat rata de depunere a ţesutului adipos la nivel epicardic. Rezultatele au fost surprinzătoare, întrucât administrarea locală, transdermică, nu are efecte sistemice asupra inflamaţiei sau nivelului seric al trigliceridelor.
Prin urmate, se impune precauţie în prescrierea tratamentului de substituţie hormonală oricărei femei la menopauză și alegerea cu atenţie a căii de administrare, pentru că opţiunile terapeutice oportune pot să nu fie întotdeauna cele mai evidente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe