Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Substratul genetic al rezistenței la chimioterapice

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea marţi, 10 septembrie 2019, ora 18:32

Identificarea precoce a mutațiilor genetice ce conduc la dezvoltarea rezistenței la chimioterapice poate fi un pas esențial în ajustarea schemelor terapeutice la pacienții oncologici.

Cercetătorii americani au utilizat o metodă numită biopsie lichidă pentru a identifica ADN tumoral din fragmentele celulare prezente în sânge și modificările genetice asociate acestora. Au fost analizate fragmente tisulare prelevate de la pacienți cu cancer gastrointestinal, înainte și dupa ce au dezvoltat rezistență la tratament, rezultatele fiind comparate cu cele obținute prin biopsie tisulară.

chimioterapie stire

S-a remarcat că biopsia lichidă este o metodă mai ușor de realizat, ce analizează fragmente celulare din multiple zone tumorale, oferind o imagine mai amplă asupra modificărilor genetice și mecanismelor moleculare prin care evoluează rezistența la chimioterapice. S-a observat că în 80% din cazuri prin biopsie lichidă au fost identificate mutații asociate cu dobândirea rezistenței la tratament, neidentificate prin biopsie tisulară.

Probele analizate au prezentat în majoritatea cazurilor mecanisme multiple de dobândire a rezistenței, ceea ce poate explica dificultățile de tratament, odată ce aceastea s-au instalat. Sunt necesare studii ulterioare care să includă alte tipuri histopatologice de cancer și scheme de tratament, pentru a descrie complet mecanismele de instalare a rezistenței la chimioterapice.

Sursa foto: Pixabay.com

Etichete: biopsie rezistență Oncologie chimioterapie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.