Newsflash
Știri

Suferința familiilor medicilor care au murit de COVID-19

de Florentina Ionescu - oct. 14 2020
Suferința familiilor medicilor care au murit de COVID-19

Din cauza unei legi care de mai bine de cinci luni nu are norme de aplicare, potrivit jurnaliștilor de la Press One, familiile medicilor care au murit din cauza infecției cu SARS-CoV-2 sunt în continuare afectate.

Ioana Epure, jurnalist la Press One, spune povestea Rodicăi Hriscu, în vârstă de 66 de ani, care în luna mai a acestui an și-a înmormântat fiica. Lenuța Buta, de 46 de ani, era asistentă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani și a murit de COVID-19. 

decese medici covid-19

La mai bine de cinci luni de la tragedie, scrie jurnalista, mama asistentei trebuie să își întrețină nepotul cu doar 700 de lei pe lună: atât a decis Casa Județeană de pensii că trebuie să primească fiul asistentei decedate.

În analiza realizată de Press One este amintită o lege conform căreia urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de COVID-19 beneficiază de dreptul la o pensie de urmaș. Această pensie de urmaș reprezintă 75% din salariul de bază al personalului medical la data decesului.

În teorie, urmații personalului medical ar trebui să beneficieze de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la 26 de ani (dacă trebuie să termine studiile universitare).

Din păcate, în decizia care stabilește pensia de urmaș a fiului asistentei decedate în mai 2020 scrie că femeia a murit de „boală obișnuită”. Puteți citi aici articolul complet.


Notă autor:

Imagine: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe