Newsflash
Știri

Suicidul nu trebuie atribuit exclusiv pandemiei

de Florentina Ionescu - iun. 26 2020
Suicidul nu trebuie atribuit exclusiv pandemiei

Populaţia generală trebuie să își ia informaţiile corecte despre sinucidere de la specialiștii din domeniul sănătăţii mintale, și nu de la neprofesioniști, a punctat prof. dr. Doina Cozman într-un briefing recent de pe platforma MedicHub.

doina cozman briefing medichub 18 iunie 2020

Potrivit acesteia, în contextul epidemiologic actual, este esenţial să se vorbească în mod corect despre sinucidere. Datele statistice ar trebui prezentate și explicate pe înţelesul tuturor de profesioniștii din domeniul sănătăţii mintale, după cum a punctat specialista. Comportamentul suicidar este unul complex și are multiple cauze de care trebuie să se ţină cont: „Trebuie să se evite atribuirea suicidului unei unice cauze și mai ales să i se atribuie exclusiv pandemiei”, a adăugat prof. dr. Doina Cozman (foto), care este și președintele Asociaţiei Române de Psihiatrie și Psihoterapie, dar și președintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului.

Nu trebuie neglijate nici dificultăţile pe care le întâmpină persoanele diagnosticate cu o boală psihică și nici accesul îngreunat la toate formele de suport disponibile, cum ar fi sistemul medical, psihoterapia, consultaţiile în ambulatoriu. Totodată, prof. dr. Doina Cozman a ţinut să sublinieze că în pandemie este necesară o atenţie suplimentară atunci când este abordat acest subiect dificil: „Sinuciderea se poate întâmpla oricând, nu doar în cadrul pandemiei. Prezentarea programelor de prevenţie, de evaluare și de tratament e foarte importantă pentru a contrabalansa conţinutul tragic al comunicării noastre despre sinucidere”.

Factori multipli implicaţi

Acest comportament fatal are o determinare plurifactorială, după cum a explicat specialista. De multe ori, este vorba despre o boală psihică subiacentă, de factori cauzali, de consecinţe sociale, economice, de un context mai larg, și nu neapărat de cel de pandemie, care ne-a impus în ultimele trei luni distanţarea fizică. Totodată, medicul psihiatru a adus în discuţie câteva aspecte importante în ceea ce privește spitalizarea pacienţilor cu risc suicidar crescut, în timpul pandemiei: „Internarea pacienţilor psihiatrici este îngreunată din cauza suprasolicitării spitalelor în timpul pandemiei. Nu se primesc cu ușurinţă alte cauze de internare”.

Un alt aspect subliniat este faptul că știrile privind accesul dificil la servicii medicale le pot produce anxietate, panică și teamă persoanelor care au nevoie de ajutor psihiatric în timpul crizei suicidare. De aceea, punctează dr. Doina Cozman, recomandările specialiștilor din domeniu includ informarea pacienţilor cu afecţiuni psihice despre opţiunile medicale locale, regionale sau naţionale accesibile prin telefon, mesaje sau în mediul online; informarea lor despre resurse și modalităţi suplimentare de acces la îngrijiri; recomandări legate de modalităţile de internare de urgenţă sau de acces la alte servicii spitalicești. „Trebuie să mai informăm pacienţii cu tulburări psihice că internările de urgenţă nu sunt blocate, ci sunt accesibile”, a conchis președinta Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe