Newsflash
Știri

Suicidul, o realitate a lumii în care trăim

de Florentina Ionescu - sept. 10 2021
Suicidul, o realitate  a lumii în care trăim

Marcată la 10 septembrie, Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului ar trebui să fie un semnal de alarmă privind măsurile care pot fi adoptate pentru a ridica „vălul de ignoranţă” de pe acest subiect.

suicidPotrivit Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului (International Association for Suicide Prevention – IASP), la nivel mondial, unul din o sută de decese este rezultatul suicidului, iar experţii în sănătate mintală atrag atenţia că oricine poate să cadă în această capcană. 

Citiți și: Alcoolul și alte substanțe au un rol complex în tentativele de suicid ale tinerilor 

IASP subliniază că, prin creșterea gradului de conștientizare, prin reducerea stigmei din jurul suicidului și prin încurajarea unor acţiuni care au la bază informaţii-cheie poate fi redus numărul de cazuri de sinucidere din întreaga lume.

„Din păcate, suicidul este o realitate a lumii în care trăim. Nu ajută pe nimeni să transformăm acest subiect într-un tabu, să credem că doar altora li se poate întâmpla, că prietenii, colegii, membrii familiei noastre nu «par» depresivi, deci n-au nevoie de ajutorul nostru sau de ajutor de specialitate”, a declarat, pentru Viaţa Medicală, Cătălina David, psiholog clinician autonom și psihoterapeut.

În opinia sa, o zi mondială precum 10 septembrie, pentru conștientizarea unor astfel de probleme, este de ajutor, tocmai pentru că aduce în prim-plan faptul că depresia se vindecă, iar suicidul poate fi prevenit.

Există vindecare

Un fenomen deloc de neglijat, atrage atenţia psihoterapeutul, este faptul că există tot mai mulţi oameni care duc vieţi grele, iar unii dintre aceștia cară după ei, timp de ani sau chiar decenii, depresii nevindecate:

„Pentru acești oameni, să audă la televizor vorbindu-se despre faptul că depresia înseamnă, printre altele, sentimente presante de vinovăţie fără un motiv clar, tristeţe apăsătoare, pierderea interesului pentru activităţi pe care în altă perioadă le găseau plăcute, plâns facil, pierdere sau creștere în greutate etc., poate fi de mare ajutor, fiindcă ridică vălul de ignoranţă”. 

Cătălina David (foto) afirmă că terapia, suportul psihologic și psihiatric sunt cele mai importante pentru a reduce riscul de suicid: „Să vorbești cu un om specializat despre durerea ta, eventual să primești un tratament medicamentos potrivit [e esenţial]. De asemenea, [ajută] să te înconjori de oameni empatici, să ceri ajutor de la familie și prieteni”. 

Ca protocol, afirmă Cătălina David, terapeuții lucrează cu persoanele cu depresie, „dar când este ceva grav și [persoana se confruntă] cu gânduri de suicid, cerem și evaluare psihiatrică și tratament, pastilele pot ajuta foarte mult clientul”.

catalina david foto medalion

Mesajul pe care psihoterapeutul îl transmite cu ocazia zilei de 10 septembrie este că depresia e vindecabilă, iar suicidul poate fi prevenit – trebuie doar să ne dăm voie să cerem ajutor:

„Când simţi că a devenit prea grea viaţa, că nu mai ai energie pentru a funcţiona normal, că nu mai găsești bucuria vieţii, cere ajutor, spune-i unui prieten, unui coleg. Cei mai puternici oameni sunt cei care-și permit să se vindece!”. 

Date îngrijorătoare 

Potrivit raportului „Suicide worldwide in 2019: Global Health Estimates”, publicat de Organizația Mondială a Sănătății în iunie 2021, în România, la nivelul datelor furnizate pentru anul 2019, numărul cazurilor de sinucideri (pentru persoanele de toate vârstele) a fost de 331 (la femei) și de 1555 (la bărbați).

Tot în țara noastră rata de mortalitate prin sinucidere a fost de 3,3 la 100.000 de locuitori (în cazul femeilor de toate vârstele) și de 16,5 la 100.000 de locuitori (în cazul bărbaților de toate vârstele). La nivel global, în 2019, 703.000 de persoane au murit prin sinucidere.

Mai bine de jumătate din numărul de sinucideri (58%) au avut loc la persoane care nu împliniseră vârsta de 50 de ani. Majoritatea adolescenților care au murit prin sinucidere (88%) proveneau din țări cu venituri mici și medii.

romania date oms


Notă autor:

Surse:
https://www.who.int/publications/i/item/9789240026643;
https://www.iasp.info/wspd2021/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe