Newsflash
Știri

Suplimentele alimentare, nerecomandate în cancerul de sân

de Dr. Alina SIMACHE - ian. 10 2020
Suplimentele alimentare, nerecomandate în cancerul de sân

Pacientele cu cancer de sân care utilizează suplimente alimentare pe parcursul chimioterapiei ar putea asocia risc crescut de recurență a bolii sau chiar deces.

Deși sunt utilizate frecvent de pacienții oncologici, în special pe durata tratamentului, vitaminele și alte suplimente alimentare reprezintă încă un subiect controversat în acest domeniu, neexistând suficiente date cu privire la profilul de siguranță sau eficacitatea acestora.

Antioxidanții, suplimentele de fier, vitamina B12 și acizii grași Omega 3 ar putea influența negativ eficacitatea chimioterapiei, arată rezultatele cercetării publicate în Journal of Clinical Oncology. Pentru a evalua impactul suplimentelor alimentare în cazul pacienților cu cancer de sân chimiotratați, cercetătorii au analizat datele incluse în studiul prospectiv Diet, Exercise, Lifestyle and Cancer Prognosis (DELCaP).

Bolnavii incluși în studiu, aflați în tratament cu doxorubicină, ciclofosfamidă sau paclitaxel, au fost chestionați cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare din etapa de randomizare a studiului și până la finalizarea chimioterapiei, dar și despre stilul de viață, dietă sau activitatea fizică cotidiană. Dintre aceștia, 1.134 au completat chestionarele furnizate, fiind urmăriți de specialiști pe o perioadă medie de șase ani.

Rezultatele au arătat că 20% dintre participanți utilizau suplimente alimentare înainte de inițierea chimioterapiei, iar 13% au consumat suplimente pe parcursul tratamentului.

Rezultate surprinzătoare

În urma analizării rezultatelor studiului, s-a constatat că pacienții cu cancer de sân care au utilizat antioxidante încă de la inițierea chimioterapiei (carotenoizi, coenzima Q10, vitamine A, C și E) aveau risc crescut de recurență și de deces, în comparație cu cei care nu au utilizat suplimente alimentare înainte sau pe parcursul chimioterapiei.

În plus, participanții care au consumat vitamina B12 înainte de chimioterapie și pe parcursul tratamentului au asociat DFS (disease-free survival) și OS (overall survival) mai scăzute, în comparație cu cei care nu au utilizat suplimente alimentare. Utilizarea suplimentelor de fier pe parcursul chimioterapiei a fost asociată, de asemenea, cu un risc crescut de recurență, având și impact negativ asupra supraviețuirii. Totuși, utilizarea complexelor de multivitamine nu a fost asociată cu influențarea supraviețuirii în cazul pacienților cu cancer de sân.

„Din concluziile acestui studiu și din alte studii din literatură, se pare că nu ar fi înțelept să utilizăm suplimente în timpul chimioterapiei [...] Se consideră că antioxidanții ar putea interfera cu abilitatea chimioterapiei de a distruge celulele canceroase [...] Deși medicii sfătuiesc pacienții de mai mulți ani să nu utilizeze antioxidanți pe durata chimioterapiei, până acum nu existau date empirice puternice pentru această recomandareˮ, a declarat pentru Reuters dr. Christine Ambrosone, director al Departamentului pentru prevenția și controlul cancerului și vicepreședinte senior al Departamentului pentru studiul populației din cadrul Roswell Park Comprehensive Cancer Center din New York, în calitate de autor principal al studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe