Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Suport psihoemoțional oferit gratuit în contextul pandemiei

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 18 noiembrie 2020, ora 11:05

Printr-o campanie recentă de strângere de fonduri, un hub antidepresie din țara noastră anunță că suma de 20.000 de euro va fi utilizată pentru a continua oferirea serviciilor de sprijin psihoemoțional, în mod gratuit.

Campania intitulată #15ksmiles CHALLENGE a reușit să strângă 20.000 euro pentru asigurarea de suport psihoemoțional în contextul crizei COVID-19, se arată într-un comunicat remis redacției.

helpline depreHUB

Această campanie de strângere de fonduri a fost organizată de depreHUB, primul hub anti depresie din România. La finalul ei a fost obținută suma de 20.000 de euro, bani care urmează a fi utilizați pentru a asigura continuarea serviciilor de suport psihoemoțional, gratuit, prin intermediul helpline-ului depreHUB - 0374.456.420, potrivit sursei citate.

Peste 300 de persoane s-au înscris în această competiție și au parcurs împreună 17.288 km pentru ca românii cu depresie și anxietate să poată fi ascultați, îndrumutați și susținuți de către consilierii depreHUB, pe perioada crizei COVID-19.

Demersuri pentru finanțarea serviciilor de sănătate mintală în România

La începutul lunii octombrie, OMS afirma că, deși 89% dintre țări au raportat că sănătatea mintală și sprijinul psihosocial fac parte din planurile lor naționale de răspuns COVID-19, doar 17% dintre aceste țări au finanțare suplimentară completă pentru acoperirea acestor activități.

În aceste condiții, prin organizarea #15ksmiles CHALLENGE, depreHUB a făcut demersuri pentru strângerea de fonduri, plasând România pe lista țărilor care au în strategiile de intervenție de criză acțiuni pentru sănătatea mintală.

helpline depreHUB (4)

Cu ajutorul celor 20.000 de euro strânși prin intermediul campaniei depreHUB,  România va beneficia în următoarea perioadă de un helpline, disponibil 24/7, pentru asigurarea de suport psihoemoțional gratuit tuturor celor care se confruntă cu anxietate, atacuri de panică și depresie.

V-ar putea interesa și: Ziua Mondială a Sănătății Mintale, în pandemie – Ce arată un studiu OMS despre impactul COVID-19

Conform OMS, țările au raportat întreruperea pe scară largă a mai multor tipuri de servicii critice de sănătate mintală:

 • Peste 60% au raportat întreruperi ale serviciilor de sănătate mintală pentru persoanele vulnerabile, inclusiv copii și adolescenți (72%), adulți mai în vârstă (70%) și femei care necesită servicii prenatale sau postnatale (61%).
 • 67% au constatat întreruperi ale consilierii și psihoterapiei; 65% pentru serviciile de reducere a automutilării; și 45% la tratamentul de întreținere a pentru dependența de opioide.
 • Aproape o treime (35%) au raportat întreruperi la intervențiile de urgență, inclusiv cele pentru persoanele care se confruntă cu convulsii prelungite; sindroamele de sevraj severe ale consumului de substanțe și delirul, adesea un semn al unei afecțiuni medicale subiacente grave.
 • 30% au raportat întreruperi la accesul la medicamente pentru tulburări psihice, neurologice și de consum de substanțe.
 • Aproape trei sferturi au raportat perturbări, cel puțin parțiale, ale serviciilor de sănătate mintală la școală și la locul de muncă (78%, respectiv 75%).

În condițiile în care aceste servicii au fost întrerupte sau oprite în 93% din țările din întreaga lume, în timp ce solicitarea pentru sănătate mintala este în continuă creștere, depreHUB atrage atenția asupra dimensiunii emoționale a pandemiei și necesității de finanțare a acțiunilor de sănătate mintală publică în România.

helpline depreHUB (3)

„Dacă pe durata izolării, în helpline, cazurile de anxietate și atacuri de panică au crescut cu 38% față de perioada octombrie 2019 – februarie 2020, ne așteptăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu un nou val de anxietate, atacuri de pánică, depresie și decompensări psihice cauzate de expunera prelungită la stres. Chiar și atunci când pandemia va fi sub control, durerea, anxietatea și depresia vor continua să afecteze oamenii și comunitățile. De aceea, serviciile de asigurare a consilierii și suportului emoțional prin helpline sunt astăzi de o importanță vitală pentru comunitate, pentru categoriile de persoane cu boli mintale, precum și pentru cei aflați în prima linie în lupta cu coronavirus. Să nu uităm că, fără suport emoțional imediat, acei oameni pentru care suferința devine mult prea mare și greu de suportat, pot recurge la gesturi radicale, inclusiv la a-și pune capăt zilelor”, a afirmat psihologul Yolanda Crețescu, fondatoarea proiectului depreHUB și președintele Asociației Happy Minds.

Campania #15smiles CHALLENGE a fost lansată pe 10 octombrie anul acesta, cu ocazia aniversării unui an de activitate și suport emoțional depreHUB.

Sub sloganul „Tu alergi, ei își recapătă zâmbetul”, campania  și-a propus să strângă fonduri pentru ca 15.000 de persoane să poată primi în continuare suport psihoemoțional gratuit pentru atacuri de panică, anxietate și depresie, prin intermediul helpline-ului depreHUB 0374.456.420, accesibil 24/7.

Pe lângă sprijinul financiar primit de la comunitate, #15ksmiles CHALLENGE a obținut sponsorizări de la câteva companii din țară.

Etichete: suport psihologic suport psiho-emotional prevenire depresie depresie anxietate stari de anxietate deprehub yolanda cretescu Yolanda Crețescu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.