Newsflash
Știri

Sute de medici și moașe au participat la proiectul Gest-Urgent

de Dorina Novac - aug. 14 2020
Sute de medici și moașe au participat la proiectul Gest-Urgent

Spitalul Clinic Filantropia București a derulat, în perioada 11 decembrie 2017 -15 august 2020, proiectul Gest-Urgent, în cadrul căruia 440 de medici şi moaşe din 39 de judeţe și-au îmbunătățit nivelul de competențe.

Potrivit unui comunicat de presă, proiectul, cofinanţat din Fondul Social European, a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea nivelului de competenţe al profesioniştilor din sectorul medical în domeniul prioritar de sănătate „Sănătatea femeii şi copilului. 1.a. Mortalitate infantilă şi risc de deces neonatal”.

Dr. Anca Panaitescu, Manager Proiect GEST-URGENT
Dr. Anca Panaitescu

 

Valoarea totală a proiectului este de 5.826.051,59 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 4.919.246,39 lei.

Principalele rezultate ale proiectului:

  • 440 de medici și moașe din instituțiile publice și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe și au fost certificați ca urmare a participării la programul de formare specifică prin simulare medicală pentru gestionarea marilor urgențe din sarcină și naștere, comun pentru medici și moașe;
  • 21 de medici din instituțiile publice au participat la schimburi de experiență prin parcurgerea cursului Managing Medical and Obstetric Emergencies and Trauma (mMOET), Manchester, Marea Britanie sau a seminarului online Managing obstetric emergencies – case studies and exchange of experience, Padova, Italia;
  • A fost elaborat și difuzat către grupul țintă și către bibliotecile Universităților de Medicină și Farmacie, manualul Gestionarea marilor urgențe obstetricale. Manualul reprezintă un veritabil element de inovare socială prin faptul că aduce un aport de informații teoretice actualizate ce sunt exemplificate practic, prin tutoriale video ale manevrelor propriu-zise.

„Urgențele medicale în sarcină și la naștere sunt rare și de aceea necesită o instruire specifică și de lungă durată. Pentru rezolvarea acestor cazuri foarte importantă este munca în echipă. În fiecare dintre sesiunile de formare ale proiectului au participat echipe de medici și moașe, provenind din același spital, pentru ca ei să ajungă să abordeze mai eficient fiecare caz real”, a declarat dr. Anca Panaitescu, manager de proiect.

GEST-URGENT 1

Sursa citată precizează că metodele de formare și instruire s-au bazat în principal pe scenarii de simulare medicală ce permit practicarea în condiții de siguranță a manevrelor necesare pentru gestionarea adecvată a marilor urgențe din sarcină și de la naștere.

„Astfel, în cadrul Proiectului Gest-Urgent, cu ajutorul manechinelor sofisticate, ce încorporează tehnologie computerizată de ultimă generație, a echipamentelor clinice reale și prin participarea directă a formatorilor specializați, au fost create scenarii medicale menite să instruiască echipele de participanți și să le ofere un mediu sigur pentru exersarea actelor practice medicale”, se arată în comunicatul de presă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe