Newsflash
Știri

SUUMC „Dr. Carol Davila”: 158 de ani de medicină militară

de Dorina Novac - aug. 21 2020
SUUMC „Dr. Carol Davila”: 158 de ani de medicină militară

Medicina militară a aniversat astăzi, 21 august, 158 de ani de la înfiinţarea Corpului ofiţerilor sanitari ai Armatei.

Cu acest prilej, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC), „Dr. Carol Davila”, alături de Direcţia medicală a Ministerului Apărării Naţionale şi alte instituţii de profil din reţeaua de sănătate a apărării, ordine publică, siguranţă naţională şi a autorităţii judecătoreşti și-a omagia înaintaşii printr-o serie de activităţi, cu relevanţă pentru importanţa istorică a evenimentului.

scumc
Sursă imagine: scumc.ro

 

Potrivit unui comunicat de presă, aceste manifestări au fost adaptate noilor condiţii impuse de contextul pandemiei provocată de virusul SARS-CoV-2.

„Ziua Medicinei Militare este o lecţie de istorie, pentru fiecare dintre noi, indiferent de poziţia socio-profesională pe care o ocupăm în cadrul structurilor de profil, lecție trăită cu un sentiment profund de aparteneță la o structură de elită, pentru că nu trebuie uitat faptul că, medicina militară este izvorâtă din frământările istorice ale procesului de modernizare a statului român”, se arată în comunicatul SUUMC.

Sursa citată precizează că, deși anul acesta, medicina românească și cea militară au fost chemate să dea examenul războaielor neconvenționale, născute din vulnerabilitățile, riscurile și amenințările societăților moderne, ziua pe care o marcăm, astăzi, este mai mult despre cei care și-au pierdut viața pentru ca România lor să rămână România noastră.

medici militar carol davila

„Jertfa celor 400 de medici militari, 2.400 de sanitari, 14 farmacişti şi 20 de elevi ai Institutului Sanitar Militar, dintr-un total de 16.800 de efective trimise pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, ne-a conferit statutul de armă combatantă”, informează instituția.

Efortul corpului medico-militar pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19 și implicarea lor în reacția de răspuns și managemetul acestei crize sanitare a însemnat purtarea unor bătălii, în același timp, pe mai multe fronturi.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a susținut:

 

  • Dezvoltarea serviciilor medicale oferite populației prin accesare a noi programe naționale de tratare a pacienților acuți dar și a celor cronici, astfel încât, în condiții stricte epidemiologice, să putem salva cât mai multe vieți;
  • încadrarea și dotarea corespunzătoare a Spitalului Militar ROL 2 - COVID 19 Aslan, aceasta fără a perturba, în niciun fel, continuitatea actului medical, aplicat în cazurile de urgență sau în cazuri non-COVID, astfel încât cetățenii să beneficieze rapid, la îngrijiri de înaltă specialitate, în condiții de maximă șiguranță și calitate;
  • acordarea sprijinului de specialitate, atât cu personal calificat, cât și cu resurse materiale, în susținerea eforturilor colegilor din țară (Spitalul de campanie de la Timișoara) dar și din state partenere (Republica Moldova), care se confruntau, pe frontul de luptă cu noul coronavirus, cu o lipsă acută de personal sau materiale sanitare.
  • A elaborat și câștigat implementarea unor proiecte europene și a unor studii clinice, alături de parteneri instituționali, reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, pe teme de maxim interes pentru societate, dat fiind faptul că sănătatea este considerată, la nivel international, o axa prioritară de dezvoltare sustenabilă a societății moderne.

Seria de manifestări omagiale a început de la ora 11:00, când, la statuia generalului Davila, amplasată în incinta SUUMC, a fost adus un pios omagiu celui care este părintele medicinei româneşti, moment urmat de un ceremonial religios şi depunere de coroane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe