Laureată a premiului Nobel pentru literatură în 1996, Wislawa Szymborska a încetat recent din viaţă, la vârsta de 88 de ani. O reverenţă adusă celei considerate „un Mozart al poeziei“, în articolul dlui Geo Vasile.

 "> Szymborska, un simbol poetic şi civic al Poloniei - Viața Medicală
Știri

Szymborska, un simbol poetic şi civic al Poloniei

de Geo VASILE - feb. 14 2012
Szymborska, un simbol poetic şi civic al Poloniei

Laureată a premiului Nobel pentru literatură în 1996, Wislawa Szymborska a încetat recent din viaţă, la vârsta de 88 de ani. O reverenţă adusă celei considerate „un Mozart al poeziei“, în articolul dlui Geo Vasile.

 

      „Moartea, fără să exagerăm“ – astfel se intitulează un celebru poem al Wislawei Szymborska, care s-a stins, după o grea suferinţă, la 1 februarie 2012, la Cracovia. Născută în localitatea Kornic, în 1923, autoarea celor peste 20 de volume de poezie a fost distinsă cu prestigioase premii, între care amintim Herder (1995) şi Goethe (1991), ca apoi, în 1996, să i se atribuie Premiul Nobel pentru literatură: „pentru o poezie care, cu ironică precizie, îngăduie contextului istoric şi biologic să se facă auzit în fragmente de realitate umană“.
   Licenţiată în filologie şi sociologie, va lucra în presă, edificându-şi, paralel cu opera poetică, şi opera eseistică. În anii optzeci, şi-a intensificat opoziţia anticomunistă şi disidenţa antisistem, colaborând la periodicul samizdat Arka şi la revista Kultura. A activat în rândurile sindicatului clandestin Solidarnosc, condus de viitorul preşedinte al ţării, Lech Walesa. Este, în general, considerată, alături de Czeslaw Milosz, cea mai importantă voce poetică poloneză din ultimii ani. În Polonia, volumele ei de poezie sunt vândute în tiraje comparabile cu cele ale prozatorilor de top, deşi chiar Szymborska observa ironic că poezia este agreată „de două persoane dintr-o mie“.
   În arta sa poetică regăsim expediente retorice precum persiflarea, paradoxul, oximoronul şi litota, bune conducătoare de teme filosofice şi obsesii subiacente acestora. Este o miniaturistă ale cărei dense şi intense poezii evocă cel mai adesea ample enigme existenţiale, problematizând teme de inspiraţie etică, veritabile reflecţii asupra condiţiei omului în dubla sa ipostază: ca individ-unicat şi ca multitudine socială. Stilul autoarei poloneze este o continuă introspecţie intelectuală, dar profund umană prin arguţia, lapidaritatea şi eleganţa verbului poetic.
   Este tradusă în numeroase limbi europene (şi nu numai), inclusiv în limba română. Spicuim câteva titluri: „Bucuria scrierii“ (1979, trad. Nicolae Mareş), „Sub o singură stea“ (1999, trad. Passionaria Stoicescu), „În râul lui Heraclit“ (2003, trad. Luiza Săvescu), „Clipa“ (2003, trad. Constantin Geambaşu).
   Cartea sa, „Două puncte“, apărută în Polonia, în 2005, s-a bucurat de un imens succes, dovadă cele patruzeci de mii de exemplare vândute în mai puţin de două luni. Szymborska a preferat versul liber; poeziile sale, de o mare simplitate, l-au determinat pe reputatul critic german Marcel Reich-Ranicki să afirme: „este poeta cea mai reprezentativă a naţiunii din care face parte, poezia ei lirică, ironică şi profundă, tinde spre poezia lirică-filosofică“. Exemplificăm prin câteva versuri din poemul pomenit la început: „Nu există viaţă/care cel puţin o clipă/ să nu fie nemuritoare//Moartea întârzie întotdeauna exact cu acea clipă//În van scutură clanţa unei uşi invizibile/Nimănui nu-i poate sustrage timpul atins“.

Bâlciul miracolelor

Un miracol obişnuit:
petrecerea multor miracole obişnuite.

 
Un miracol normal:
Lătratul unor câini invizibili
în tăcerea nopţii.
 
Un miracol printre atâtea:
un mic nor în chip de fluture
izbuteşte să ascundă o lună mare împovărătoare.
 
Mai multe miracole într-unul singur:
un arin răsfrânt în apă
şi răsturnat de la dreapta la stânga,
să crească cu coama în jos,
fără să atingă vreodată fundul
deşi apa nu e deloc adâncă.
 
Un miracol la ordinea zilei:
slabe rafale de vânt, moderate,
impetuoase la vreme de furtună.
 
Un miracol fără pretenţii:
vitele sunt vite.

 
Un altul nu mai rău:
chiar această livadă
chiar din acest sâmbure.
 
Un miracol fără frac negru şi cilindru:
porumbei albi ce-şi iau zborul.

 
Un miracol – cum să-i zicem altfel:
azi soarele a răsărit la 3,14
şi va asfinţi la 20:01.
 
Un miracol care nu ne miră cât ar trebui:
mâna are într-adevăr mai puţin de şase degete,
dar mai multe de patru.
 
Un miracol, e de-ajuns să priveşti în jur:
lumea atotprezentă.
 
Un miracol în plus, precum orice lucru:
inimaginabilul
e imaginabil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe