Newsflash
Știri

Tabără pentru bolnavii de Alzheimer și aparținători

de L. Budin - mai 9 2022
Tabără pentru bolnavii de Alzheimer și aparținători

Prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer din România și aparținători va fi organizată la Cluj, în cadrul proiectului „ȚINE(mă)MINTE!”, inițiat de Asociația Zi de Bine.

Asociația Zi de Bine demarează proiectul „ȚINE(mă)MINTE!” și dezvoltă trei inițiative, cu scopul de a oferi un sprijin real atât bolnavilor de Alzheimer din țară, cât și aparținătorilor, se arată într-un comunicat.

alzheimer

În luna mai, asociația, împreună cu DGASPC Cluj și Societatea Română Alzheimer, filiala Napoca, va organiza prima tabără pentru bolnavii de Alzheimer și aparținători, un proiect menit să ofere sprijin aparținătorilor și momente de relaxare pacienților cu forme incipiente ale bolii.

La Centrul Comunitar Județean Cluj va fi amenajată o cameră senzorială, care va permite specialiștilor să desfășoare activități care vor stimula simțurile pacienților. Camera va ajuta la dezvoltarea activității intelectuale a bolnavilor. 

La București va fi creat un grup de sprijin pentru aparținători. Participanții vor primi informații despre boală și noțiuni psihosociale din partea specialiștilor, dar și sprijin psihologic.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine.

Excluziunea socială este o problemă frecventă cu care se confruntă bolnavii de Alzheimer. Membrii familiei devin implicați direct, iar asupra familiei se instaurează neputința și vinovăția de a nu face față situației și implicit de a nu putea oferi un sprijin adecvat bolnavului, au subliniat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine.

Prima tabără Alzheimer din România va avea în total 20 de beneficiari direcți, 10 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și alte forme de demență și 10 aparținători sau asistenți personali.

Tabăra se va desfășura în perioada 23-25 mai 2022 în satul Sălicea, județul Cluj, și va cuprinde o serie de activități specifice:

  • Program de training pentru aparținători prin gestionarea comportamentelor problematice ( 8 module: halucinații,  idei delirante, rătăcire, refuzul de a se spăla, refuzul de a se îmbrăca, refuzul medicației, comportamente repetitive, întrebări repetitive); 
  • Program de stimulare cognitivă și terapie ocupațională pentru bolnavi; 
  • Terapie prin muzică; 
  • Terapie prin dans; 
  • Activități recreative și de socializare.

Fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieții a cel puțin 1 milion de oameni în țara noastră este profund perturbată. Rezultatele cercetărilor empirice sugerează că tulburările de dispoziție și de comportament  pot fi reduse prin combinarea unor metode terapeutice de stimulare cognitivă, interacțiune socială  și relaxare. Pe de altă parte, dacă scad tulburările emoționale ale bolnavului, va crește indicele de activitate zilnică și implicit capacitatea de a trăi independent cât mai mult timp“,  a precizat Dan Gădălan, Președintele Societății Române Alzheimer, filiala Napoca.

La București, la Centrul Comunitar Zi de Bine, se vor organiza lunar întâlniri care se vor desfășura într-un cadru informal, la care vor participa pacienți, aparținătorii și specialiști. Scopul reuniunilor este de a furniza informații despre boală și despre consecințele ei.

Prima întâlnire va avea loc pe 20 mai, iar printre invitați se vor număra dr. Corina Panzaru, medic psihiatru, dr. Dana Filip, medic de familie și dr. Tatiana Popescu, advisor medicina modului de viață.

Ziua Mondială a Astmului: în România boala este subdiagnosticată

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe