Newsflash
Știri

Ţara în care medicii sunt răpiţi

de M. V. A. - ian. 23 2014
Ţara în care medicii sunt răpiţi

   Un studiu publicat în revista Genetics in Medicine de o echipă a Universităţii din Maryland constată că mediatizarea excesivă a deciziei din 2013 a actriţei Angelina Jolie de a se supune unei mastectomii preventive nu a dus la îmbunătăţirea educaţiei generale în privinţa riscurilor cancerului de sân. Deşi evenimentul mediatic a crescut conştientizarea existenţei acestei boli, mai puţin de 10% din cei 2.572 de americani participanţi au fost capabili să răspundă unor întrebări specifice despre gena BRCA. În plus, o informaţie inexactă s-a răspândit larg cu această ocazie: cei mai mulţi respondenţi consideră că, dacă nu au antecedente heredocolaterale de cancer de sân, atunci au un risc mai mic decât normalul pentru a dezvolta această boală. „Am ratat o oportunitate de a educa publicul despre o situaţie medicală complexă, dar rară“, afirmă Dina Borzekowski, unul dintre autorii studiului.

 

   Posesia unor cantităţi mici de marijuana în scopuri recreaţionale a fost legalizată în districtul Washington, în urma unui vot popular câştigat cu 56% de suporterii legalizării. Suporterii folosirii canabisului medical se tem însă că legalizarea folosirii marijuanei în scop recreativ îi va afecta negativ. Peste 100.000 de pacienţi americani folosesc marijuana în scopuri medicale, dar instituţiei care controlează marijuana recreaţională i-a fost cerut să construiască reguli şi pentru cei care folosesc planta pentru uz medical. Sutele de dispensare care o folosesc în prezent, precum şi producătorii ar putea fi afectaţi de regulile care impun restricţii severe în privinţa posesiei unor cantităţi mai mari de marijuana. Temerile sunt atât de mari încât unul dintre senatorii democraţi care susţin de ani de zile uzul medical al canabisului va înainta o propunere legislativă care să diferenţieze exact între marijuana medicală şi cea recreaţională.

 

   Un ginecolog respectat din provincia Shaanxi din nordul Chinei a fost condamnat la moarte pentru implicarea în traficul cu nou-născuţi. Pedeapsa a fost comutată la închisoare pe viaţă. Zhang Shuxia, anunţă agenţiile de presă internaţionale, le-ar fi spus părinţilor că bebeluşul are probleme congenitale şi i-a convins să accepte oficial renunţarea la copil. Între 2011 şi 2013, Zhang a vândut şapte bebeluşi. Şase dintre aceştia au fost salvaţi, dar unul a fost traficat şi a murit în urmă cu câteva luni. Zhang vindea bebeluşii pentru 3.600 de dolari. În China traficul nou-născuţilor este o problemă destul de răspândită, în ciuda unor legi severe. Principalul motiv este tradiţionala apreciere a nou-născuţilor de sex masculin care, împreună cu politicile de control al natalităţii, au dus la apariţia unei „pieţe a traficului de nou-născuţi“. Pedeapsa primită de Zhang Shuxia a fost salutată de presa oficială din Beijing pentru că „va injecta autoritatea legii în etica profesională a medicilor“.

 

   Una dintre noile terapii importante pentru producătorul francez Sanofi nu a fost aprobată de Agenţia Americană a Medicamentului (FDA). Lemtrada este un medicament dezvoltat de către compania Genzyme pentru tratarea sclerozei multiple. Preluarea de către Sanofi a Genzyme pentru suma de 20 miliarde de dolari a avut în centru achiziţionarea drepturilor de comercializare pentru Lemtrada, anunţă Reuters. FDA a refuzat însă să aprobe folosirea Lemtrada pe piaţa americană deoarece beneficiile tratamentului sunt mai puţine decât „efectele adverse serioase“. Sanofi nu este de acord cu decizia şi va face apel. În septembrie 2013, folosirea medicamentului pe piaţa europeană a fost aprobată. 

 

   Cinci voluntari ai asociaţiei „Medici fără frontiere“ au fost ridicaţi dintr-o casă din Siria pentru interogare, anunţă un comunicat al organizaţiei umanitare. Nu există detalii în privinţa motivului interogării sau a duratei acesteia. Siria a devenit o ţară unde medicii şi voluntarii din organizaţiile umanitare s-au transformat în ţinte pentru răpitorii unor grupări asociate cu Al-Qaeda. S-a întâmplat anul trecut, când şapte voluntari ai Crucii Roşii au fost răpiţi sau când un medic care lucra tot pentru „Medici fără frontiere“ a fost ucis în septembrie 2013. Astfel de probleme există şi în Somalia, de unde „Medici fără frontiere“ s-a retras pentru că este prea periculos pentru voluntarii lor să lucreze acolo. În Siria nu doar medicii sunt răpiţi sau ucişi pentru că îşi fac meseria, ci şi jurnaliştii: 30 au dispărut anul trecut, cei mai mulţi fiind răpiţi de grupări jihadiste.

 

   Studiile de cercetare focalizate pe descoperirea unui vaccin pentru HIV sunt printre cel mai consistent finanţate. Un confort care duce la excese precum cel al doctorului Dong-Pyou Han, profesor la Universitatea din Iowa, care a demisionat pentru că a falsificat studii de cercetare în domeniul SIDA finanţate prin granturi federale în valoare de 19 milioane de dolari. Doctorul Han este singurul membru al echipei universităţii din Iowa implicat în acest caz de falsificare. Ancheta care a stabilit faptele a fost declanşată la cererea Universităţii şi Han şi-a admis greşeala. Procedurile falsificate au fost aplicate de-a lungul mai multor ani, anunţă presa americană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe