Newsflash
Știri

Taxa pe zahăr

de Monica GEORGESCU - oct. 21 2016
Taxa pe zahăr
     Cel mai nou raport al Organizației mondiale a sănătății (OMS), publicat săptămâna aceasta, recomandă implementarea unei politici de taxare a sucurilor și a băuturilor dulci. Taxarea sucurilor, băuturilor carbogazoase dulci, dar și a sucurilor de fructe îndulcite cu zahăr ar duce la o creștere semnificativă a prețurilor, descurajând consumul în special în rândul populațiilor defavorizate, a tinerilor, adolescenților și copiilor – categorii de populație la risc în ceea ce privește obezitatea. Această strategie de suprataxare a funcționat în trecut în cazul țigărilor și tutunului. OMS declară că o creștere cu 20% a prețului de retail al băuturilor dulci ar duce la o scădere direct proporțională a consumului acestora.
     Recomandarea vine pe fondul încercării de prevenire și scădere a prevalenței obezității și diabetului la nivel mondial. În 2014, statisticile OMS arătau că unu din trei adulți este supraponderal, obezitatea fiind privită ca o problemă gravă de sănătate publică. În ultimii 35 de ani, prevalența obezității la nivel global s-a dublat, mai mult de jumătate de miliard de persoane fiind diagnosticate cu obezitate. În plus, statisticile din 2015 arătau că 42 de milioane de copii cu o vârstă mai mică de cinci ani sunt supraponderali sau obezi, o cauză importantă fiind consumul de sucuri și alimente îndulcite.
     Dr. Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și sănătate al OMS, a declarat că, din punct de vedere nutrițional, oamenii nu au nevoie de zahăr în dietă. De mult timp, recomandarea OMS era ca aportul zilnic de zahăr să fie menținut sub 10% din necesarul caloric total. Acum, conform noilor statistici privind prevalența diabetului și a obezității, organizația declară că aportul de zahăr ar trebui menținut sub 5% din totalul caloriilor consumate – asta înseamnă că fiecare din noi ar trebui să bea mai puțin de o porție (250 ml) de suc pe zi. Politica de taxare ar trebui să includă în primul rând sucurile și băuturile îndulcite cu monozaharide (glucoză, fructoză) și polizaharide (zahăr sau zaharoză) pentru care există alternative mai sănătoase.
     Până în prezent, Ungaria, Franța, Norvegia și Mexic au impus accize pe sucuri și băuturi carbogazoase dulci, iar Marea Britanie, Africa de Sus și Filipine și-au anunțat și ele intenția de a răspunde favorabil acestei inițiative. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe