Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tehnică promiţătoare pentru hipertensiunea pulmonară

Viața Medicală
Dr. Mădălina Badea vineri, 22 mai 2020

Denervarea arterei pulmonare printr-o tehnică ce utilizează ecografia intravasculară s-a dovedit sigură și eficientă în scăderea rezistenţei vasculare pulmonare la o categorie de pacienţi cu hipertensiune pulmonară.

Este rezultatul unui studiu deschis publicat în Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Interventions*. Studiul a inclus 23 de pacienţi cu hipertensiune arterială pulmonară și cu indicatori de risc înalt, toţi aflaţi pe dublă terapie orală, șapte dintre ei folosind și un prostanoid inhalator sau un agonist de prostaciclină oral.

Procedura s-a desfășurat fără evenimente adverse notabile. Evaluarea la trei luni, respectiv la șase luni a indicat o îmbunătăţire hemodinamică și funcţională marcată, cu scăderea rezistenţei vasculare pulmonare cu 17,8% și cu o creștere cu 42 de metri a distanţei parcurse la testul de mers timp de șase minute. Aplicarea acestei tehnici, pe lângă tratamentul medicamentos, a adus un efect pozitiv și prin scăderea presiunii arteriale medii în artera pulmonară, scăderea presiunii în atriul drept și creșterea complianţei arteriale pulmonare.

 

*https://bit.ly/3cXFnyZ

Etichete: hipertensiunea pulmonară

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.