Newsflash
Știri

Tehnică promiţătoare pentru hipertensiunea pulmonară

de Dr. Mădălina Badea - mai 22 2020
Tehnică promiţătoare pentru hipertensiunea pulmonară

Denervarea arterei pulmonare printr-o tehnică ce utilizează ecografia intravasculară s-a dovedit sigură și eficientă în scăderea rezistenţei vasculare pulmonare la o categorie de pacienţi cu hipertensiune pulmonară.

Este rezultatul unui studiu deschis publicat în Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Interventions*. Studiul a inclus 23 de pacienţi cu hipertensiune arterială pulmonară și cu indicatori de risc înalt, toţi aflaţi pe dublă terapie orală, șapte dintre ei folosind și un prostanoid inhalator sau un agonist de prostaciclină oral.

Procedura s-a desfășurat fără evenimente adverse notabile. Evaluarea la trei luni, respectiv la șase luni a indicat o îmbunătăţire hemodinamică și funcţională marcată, cu scăderea rezistenţei vasculare pulmonare cu 17,8% și cu o creștere cu 42 de metri a distanţei parcurse la testul de mers timp de șase minute. Aplicarea acestei tehnici, pe lângă tratamentul medicamentos, a adus un efect pozitiv și prin scăderea presiunii arteriale medii în artera pulmonară, scăderea presiunii în atriul drept și creșterea complianţei arteriale pulmonare.

 


Notă autor:

*https://bit.ly/3cXFnyZ

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe