Newsflash
Știri

Tehnicile ecografice, sprijin în diagnosticarea osteoporozei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - feb. 1 2019
Tehnicile ecografice, sprijin în diagnosticarea osteoporozei

Osteoporoza afectează milioane de persoane la nivel mondial. Netratată, ea poate duce la complicaţii severe ce pun în pericol viaţa celor afectaţi.

Conform ghidului AACE (American Association of Clinical Endocrinologists), evaluarea masei osoase este indicată femeilor: de peste 65 de ani, în postmenopauză (cu istoric de fractură fără traume majore sau cu osteopenie diagnosticată radiologic, celor care au urmat terapie cronică cu glucocorticoizi, peste trei luni), în peri- sau postmenopauză cu factori de risc prezenţi (indice de masă corporală scăzut – sub 20 kg/m2 ), cu istoric familial de fractură osteoporotică, cu menopauză precoce (sub 40 de ani). De asemenea, este indicată în terapia glucocorticoidă de lungă durată (peste trei luni), în cazul fumatului activ, precum și în consumul excesiv de alcool.
Diagnosticul osteoporozei fără radiaţii este posibil prin intermediul osteodensitometrului Echolight. Acesta este un dispozitiv pentru cuantificarea densităţii minerale osoase, care utilizează o tehnică ecografică patentată REMS (Radiofrequency Echographric Multi Spectrometry), dezvoltată de un grup de cercetători din cadrul Consiliului de cercetare al Universităţii Ecotekne Lecce din Italia.
Este o soluţie noninvazivă, prin care se poate evalua microarhitectura osoasă, iar dispozitivul are un software dedicat. Scanarea este rapidă, iar achiziţionarea imaginilor este simultană. Algoritmul aflat la baza acestei metode identifică automat volumul interfeţelor osoase ţintă și elimină artefactele. Aceste caracteristici diminuează dependenţa de experienţa utilizatorului. Se pot efectua determinări atât la nivelul colului femural, cât și la nivelul coloanei vertebrale. p.16  -2p.16  -1

Conform producătorului, dispozitivul oferă doi parametri numerici: scorul de osteoporoză (SO) – corelat direct cu valorile densităţii minerale osoase (DMO) exprimate în g/cm2 – și scorul de fragilitate (SF), ce poate oferi o estimare independentă a fragilităţii osoase și a riscului de fractură. FDA l-a aprobat deja anul trecut.
Efectuarea măsurătorilor cu ajutorul acestui dispozitiv are ca rezultat un raport medical ce cuprinde: DMO, scorul T, scorul Z, indicele de masă corporală, riscul de fracturi osteoporotice la zece ani, prin calcularea automată a FRAX. Tehnica de măsurare este în totalitate automatizată. Metoda presupune costuri reduse, iar lipsa de expunere la radiaţiile ionizante permite evaluarea atât a femeilor însărcinate, cât și a pacienţilor tineri sau a copiilor. Un studiu realizat în 2014 (Coversano F. et al.), publicat în revista Ultrasound in Medicine and Biology, a demonstrat fezabilitatea acestei metode ecografice de diagnostic a osteoporozei. Au fost incluse în studiu 342 de paciente, iar acurateţea măsurătorilor efectuate ecografic a fost de 91,9%. În plus, au fost regăsite corelaţii semnificative între SO și valorile obţinute prin DEXA (dual energy X-ray absorptiometry).
În contextul îmbătrânirii populaţiei la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de osteoporoză a crescut. Tehnicile ecografice utilizate pentru diagnosticul acestor afecţiuni pot eficientiza managementul pacienţilor, iar standardul actual reprezentat de DEXA are o serie de limitări, inclusiv posibilele erori ale poziţionării pacientului și analizarea datelor postachiziţie. Tehnicile ecografice pot reprezenta soluţii fezabile pentru diagnosticul acestei afecţiuni.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe