Newsflash
Știri

Telocitele: rezultate spectaculoase şi noi recunoaşteri internaţionale

de Dr. Aurel F. MARIN - dec. 6 2012
Telocitele: rezultate spectaculoase şi noi recunoaşteri internaţionale
   După ce rezultatele cercetărilor iniţiate la Institutul Naţional „Victor Babeş“ din Bucureşti de echipa condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu au atras atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale, iar telocitele au devenit subiect de studiu în centre importante din toată lumea, speranţele de identificare a potenţialelor roluri pe care celulele interstiţiale descoperite de echipa română le-ar putea juca au început să prindă contur. Mai mult, chiar dacă vag, se întrevede un orizont temporal în care aceste celule să-şi găsească aplicaţii clinice, chiar dintre cele mai spectaculoase. Astfel, ipotezele privind posibile aplicaţii în medicina regenerativă au deschis colaborări cu centre de mare prestigiu, precum cel de medicină regenerativă al Universităţii Harvard, condus de profesorul Piero Anversa, care a identificat, izolat şi studiat celulele stem cardiace. Toate rezultatele obţinute până acum indică o posibilă activitate „în tandem“ telocite – celule stem; la nivelul cordului, confirmarea acesteia ar putea însemna enorm pentru regenerarea cordului după infarctul miocardic sau în fazele avansate ale insuficienţei cardiace.
   Marţi, 28 noiembrie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, acad. Laurenţiu M. Popescu a comunicat obţinerea unei noi victorii în studiul implicării telocitelor în medicina regenerativă. O echipă condusă de prof. dr. Dong-Qing Cai, directorul Laboratorului de medicină regenerativă al Univer­sităţii Jinan din Guangzhou (China), a realizat, la şobolan, primul homotransplant de telo­cite, într-un model experi­men­tal de infarct miocardic, rezultatele obţinute fiind foarte promiţă­toare. Teloci­tele, obţinute prin prelevarea de la nivelul auriculului, au fost ulterior injectate intramiocardic, la şobolani la care s-a indus infarctul miocardic prin ligatura unei coronare. Spre deosebire de animalele de control, la cele tratate cu telocite aria necrotică a fost mai redusă, iar fracţia de ejecţie a fost semnificativ mai mare (cu peste 20%). Rezultatele sunt spectaculoase, pentru acest stadiu, iar perspectivele deschise par foarte promiţătoare. Posibilitatea potenţării reciproce a telocitelor şi celulelor stem (rezultate similare a obţinut şi profesorul Anversa, la Boston, însă nu cu telocite, ci cu celule stem) va atrage, cu siguranţă, o intensificare a cercetărilor în domeniul regenerării cardiace. Rolul pe care „celulele Popescu“ îl joacă în acest proces rămâne să fie descifrat, însă rezultatele de până acum au relevat, conform informaţiilor comunicate, activarea unui număr important de gene din telocite în urma producerii leziunii ischemice acute.
   Rezultatele de până acum vor duce, foarte probabil, la sporirea interesului pentru telocite, ceea ce se va reflecta, în cele din urmă, în fondurile alocate cercetării acestora. Implicit, progresul cunoaşterii va fi mai accelerat şi putem spera ca eventualele aplicaţii clinice, cel puţin pentru medicina regenerativă cardiacă, să fie testate în câţiva ani. Mai trebuie spus că recunoaşterea meritelor acad. Laurenţiu M. Popescu, ca descoperitor al telocitelor, a continuat şi în toamna aceasta, când directorului Institutului „Babeş“ i-au fost decernate titlurile de profesor de onoare, la Universitatea Jinan din Guangzhou, şi de visiting professor, la Fourth Military Medical University din Xi’an (provincia Shaanxi, China). De asemenea, acad. Laurenţiu M. Popescu a participat la al optulea congres al International Symposium on Respiratory Diseases (ISRD), desfăşurat în parteneriat cu American Thoracic Society (ATS), în perioada 9–11 noiembrie a.c., la Shanghai. Cercetătorul român a prezentat lucrarea „Telocitele şi celulele stem în plămân“, dar a şi condus, alături de prof. dr. Chunxue Bai, preşedinte congresului, sesiunea de pneumologie translaţională. În cadrul reuniunii de la Shanghai, acad. L. M. Popescu a fost distins cu „Premiul special ISRD pentru contribuţii deosebite“.
   Telocitele vor face, anul viitor, subiectul a două simpozioane, organizate la Bucureşti (4–6 aprilie), respectiv la Shanghai (19–20 octombrie). În fine, cei interesaţi de medicina regenerativă vor putea afla mai multe despre telocite şi din monografia „Resident Stem Cells and Regenerative Therapy“, publicată recent de Elsevier (editori: Regina Coeli dos Santos Goldenberg şi A.C. Campos de Carvalho), în care L. M. Popescu şi M. I. Nicolescu semnează capitolul „Telocytes and stem cells“.
   Revenind la conferinţa de presă de marţi, de la Institutul „Babeş“, semnalăm şi prezenţa acad. Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“, care a lăudat rezultatele obţinute de acad. L. M. Popescu, exprimându-şi totodată speranţa că universitatea pe care o conduce ar putea avea, prin acesta, un al doilea laureat Nobel, după George Emil Palade. Actualul rector a anunţat, şi pe această cale, intenţia de a înfiinţa, în 2013, un institut de cercetare multidisciplinar, în cadrul UMF „Carol Davila“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe