Newsflash
Știri

Tendința de migrație a personalului medical, la un nivel alarmant

de Dorina Novac - aug. 16 2022
Tendința de migrație a personalului medical, la un nivel alarmant

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a precizat, sâmbătă, că tendinţa de migraţie a personalului medical a revenit la un nivel alarmant.

Asemenea tuturor cetățenilor din această țară, angajații din sănătate, angajații din sănătate sunt afectați de scăderea continuă a puterii de cumpărare. Ea este ivită pe fondul absenței intervențiilor corective la adresa veniturilor salariale în contextul inflației, menționează reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Această situație, subliniază ei, a determinat reluare tendinței (accentuate) de migrație a personalului medical, cea mai importantă creștere fiind înregistrată în rândul asistentelor medicale.

tendinta de migratie

Citește și: Migranții din afara UE și serviciile de sănătate din România

„Precizăm că scăderea forței de muncă din sectorul public de sănătate nu afectează doar personalul medical, extinzându-se și la restul categoriilor de personal. Pe primul loc la această categorie se află personalul auxiliar sanitar, alături de scăderea puterii de cumpărare ca factor ce determină reducerea motivației de a rămâne în sistem intervenind și nemulțumirile din ce în ce mai ample față de rămânerea în urmă în privința acordării creșterilor salariale”, transmite sursa citată.

Situația este similară în cazul personalului nemedical (TESA). Spre exemplu, în ultima lună s-a înregistrat un număr semnificativ de demisii în rândul angajaților specializați în resurse umane.

Potrivit sindicaliștilor, absența intervențiilor corective necesare amplifică continuu această problemă, reprezentând o amenințare în creștere la adresa capacității serviciului public de sănătate.

„Informațiile rezultă din experiența interacțiunilor cotidiene cu angajații din sănătate desfășurate de experții Federației „Solidaritatea Sanitară”. Pentru o completă evaluare a amplorii acestui fenomen este programată o cercetare dedicată acestei teme în perioada următoare”, menționează reprezentanții federației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe