Newsflash
Știri

Tendințe neașteptate în dependența de jocuri video

de Dr. Otilia REGUȘ-SESERMAN - iun. 22 2018
Tendințe neașteptate în dependența de jocuri video
    Organizația mondială a sănătății (OMS) a declarat dependența de jocurile video drept afecțiune mintală, incluzând-o în Clasificarea internațională a maladiilor (International Classification of Diseases – ICD). Ediția a unsprezecea a ICD, apărută luni, definește dependența de jocurile video drept un comportament caracterizat prin prioritizarea timpului alocat jocurilor video (gaming), punerea activităților legate de jocurile video înaintea altor activități zilnice obișnuite și continuarea ori intensificarea gamingului în ciuda consecințelor negative asupra vieții individului.
    Pentru încadrarea în categoria afecțiunilor mintale, comportamentul trebuie să afecteze viața personală, familială și socială, precum și pe cea educațională sau profesională, timp de mai mult de douăsprezece luni. Decizia de a include dependența de jocurile video în categoria afecțiunilor mintale are la bază mai multe review-uri și opinii ale experților consultați de OMS. Includerea afecțiunii în ICD va fi urmată de dezvoltarea unor programe speciale pentru ajutorul celor care suferă de dependența de jocuri video, precum și la elaborarea unor măsuri de prevenție, diagnostic și tratament al afecțiunii. OMS menționează că dependența de jocuri video afectează o mică parte din persoanele care apelează la această metodă de relaxare. Cu toate acestea, cei care o fac trebuie să fie atenți la timpul acordat activității, potrivit OMS.
    Dr. Vladimir Poznyak, membru al Departamentului de sănătate mintală și abuz de substanțe al OMS, motivează decizia organizației drept urmarea trendurilor sociale și populaționale din ultimii ani, conform CNN. Acesta spune că, în urma publicării celei de-a unsprezecea ediții a ICD, profesioniștii din sănătate vor fi mult mai alerți cu privire la această dependență de jocurile video, iar cei afectați vor primi mai des ajutor. Dependența de jocurile video este una reală și poate duce la tulburări de somn sau de alimentație și la scăderea activității fizice.

    Vaccinarea HPV a dus la o scădere cu 86% a infecțiilor cauzatoare de cancer în rândul femeilor tinere din Anglia, aflăm dintr-un articol publicat luni în Journal of Infectious Diseases. La femeile cu vârsta între 16 și 21 de ani, tulpinile HPV 16 și 18 au înregistrat scăderi semnificative, în contextul vaccinării subiectelor în perioada 2010–2016. Nu doar numărul de cazuri cu tulpini cu un risc înalt de a dezvolta cancer de col uterin a scăzut în rândul femeilor tinere, ci și al celor cu risc redus, care duc la apariția condiloamelor. Astfel, s-au înregistrat, în urma vaccinării, și mai puține cazuri de condilomatoză genitală.
    Vaccinul oferă protecție și contra unor tulpini cauzatoare de cancer cervical pe care nu le conține – HPV 31, 33 și 45, prin interacțiune încrucișată. Cancerul cervical este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer la femeile sub 35 de ani. Rezultatele sunt promițătoare și cei de la Departamentul de sănătate publică din Anglia se așteaptă la o scădere la fel de mare a cazurilor de cancer cervical în următorii ani. Totuși, ei îndeamnă și femeile vaccinate la realizarea screeningului cervical, deoarece protecția oferită de vaccin nu este în pondere de 100%.
    Utilizarea drogurilor și contactele sexuale au scăzut printre practicile adolescenților din Statele Unite ale Americii, conform unui raport recent al Centers for Disease Control and Prevention (CDC), care analizează comportamentul adolescenților. Bullyingul, abuzurile fizice și cazurile de suicid nu au înregistrat însă aceeași scădere, violența caracterizând stilul de viață al celor tineri. Datele raportului au fost colectate în perioada 2007–2017, de la mai mult de 3,8 milioane de elevi de liceu, multe dintre ele fiind autoraportate de aceștia.
    În ceea ce privește comportamentul sexual, raportul CDC arată că ponderea elevilor care au afirmat că au întreținut relații sexuale a fost de 47,8% în 2009 și 39,5% în 2017. În prezent, mai puțini adolescenți au relații sexuale față de acum mai bine de zece ani. În plus, ei au mai puțini parteneri și folosesc mai des metode hormonale de contracepție, spune Kathleen Ethier, directorul CDC al Diviziei de sănătate școlară și a adolescentului, citată de CNN. Cu toate acestea, 61,5% din adolescenți în 2007, față de 53,8% în 2017, au raportat că au folosit prezervativul la ultimul contact sexual. Proporția a crescut semnificativ, astfel că este încă îngrijorător riscul de contactare a infecției HIV-SIDA sau a altor boli cu transmitere sexuală printre adolescenți. Schimbarea preferinței adolescenților spre metodele hormonale de contracepție în defavoarea folosirii prezervativului este un motiv de îngrijorare pentru cei de la CDC.
    Ponderea adolescenților care au consumat droguri ilegale (cocaină, droguri inhalatorii, heroină, metamfetamină, halucinogene și ecstasy) a scăzut de la 22,6% în 2007 la 14% în 2017, iar proporția adolescenților care și-au injectat droguri ilegale a scăzut de la 2% în 2007 la 1,5% în 2017; 14% din respondenți au afirmat că au folosit altfel decât erau prescrise medicamente contra durerii, precum vicodin, codeină, oxycontin sau percocet.
    În privința hărțuirii și intimidării în mediul școlar, proporția adolescenților care au afirmat că au fost subiectul bullyingului a scăzut modest de la 19,9% în 2009 la 19% în 2017; 5,5% din adolescenți au raportat în 2007 că au lipsit de la școală pentru că s-au simțit hărțuiți, față de 6,7% în 2017. Cel mai îngrijorător este că rata suicidului printre adolescenții incluși în studiu a crescut cu 25% față de nivelul din 1999.

    Un număr record de decese cauzate de gripă în rândul copiilor a fost înregistrat în sezonul gripal 2017–2018, anunță CDC, citat de NBCNews. Au existat 172 de decese, număr record față de sezonul 2012–2013, când au fost cele mai multe cazuri; 80% din decese s-au înregistrat în rândul copiilor nevaccinați. Sezonul gripal 2017–2018 a fost unul sever, bolile „influeza-like” înregistrând un nivel egal sau mai mare decât în sezonul precedent. Internările din cauza gripei au fost la niveluri record, iar mortalitatea cauzată de pneumonie și gripă a crescut, conform CDC. Copiii au fost afectați în mod special, 110 copii decedând din cauza gripei în 2017–2018. Jumătate din aceștia au avut și alte afecțiuni cronice, iar cei mai mulți copii au decedat la șapte zile de la instalarea simptomelor.
    În fiecare an, gripa omoară între 12.000 și 49.000 de persoane și duce la peste 700.000 de internări, conform CDC. Încă nu este clar de ce sezonul gripal 2017–2018 a fost atât de sever, în contextul în care tulpinile circulante de virus nu au fost diferite față de alți ani. CDC spune că deși vaccinurile nu au fost foarte eficiente, oferind doar o protecție de 36% împotriva gripei, ele au salvat vieți. În sezonul 2016–2017, vaccinarea a prevenit 5,29 de milioane de îmbolnăviri, 2,64 de milioane de vizite medicale și 84.700 de spitalizări asociate.

    Parodontoza este un factor inițiator pentru autoimunitatea din poliartrita reumatoidă, aflăm dintr-un studiu citat în Science Daily și prezentat la Congresul european de reumatologie. Anticorpii antiproteine citrulinate sunt prezenți mult înainte de apariția poliartritei reumatoide la pacienții cu parodontoză, ceea ce sugerează că originea anticorpilor este extra-articulară. Inflamația locală a gingiilor constituie triggerul primar al autoimunității sistemice din poliartrita reumatoidă.
    Prevalența parodontozei este mai mare în rândul persoanelor cu poliartrită reumatoidă și poate declanșa autoimunitatea din această boală, este concluzia studiului. Bacteria Porphyromonas gingivalis, întâlnită în mediul oral, este singurul patogen care exprimă enzima ce declanșează generarea proteinelor anticitrulinate.
    În rezultatele studiului, parodontoza s-a întâlnit într-o proporție mai mare la cei aflați la risc de poliartrită reumatoidă (73%) decât la cei fără risc (38%). Pacienții aflați la risc de dezvoltare a parodontozei au fost aceia cu teste pozitive pentru anticorpi antiproteine citrulinate și simptomatologie musculoscheletală, dar fără sinovită. În urma izolării ADN-ului din placa subgingivală, s-au analizat nivelurile a trei bacterii – Porphyromonas gingivalis, Aggregatibacter actinomycetemcomitans și Filifactor Alocis. Primele două s-au găsit într-o pondere mai mare la indivizii aflați la risc de poliartrită reumatoidă, iar Pophyromonas gingivalis s-a întâlnit și în zonele gingivale sănătoase, fiind asociat cu dezvoltarea ulterioară a parodontozei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe