Newsflash
Știri

Terapia CAR-T, acum și în România

de Cristina GHIOCA - iun. 3 2022
Terapia CAR-T,  acum și în România

Pacienţii cu leucemie acută limfoblastică și cu limfom cu celulă mare B din România au, de anul acesta, acces la terapiile celulare CAR-T, a anunţat recent prof. dr. Alina Tănase.

cancere sangeTerapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienţii cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenţionale administrate ori în urma transplantului de celule stem hematopoietice, a explicat prof. dr. Alina Tănase, președinta Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM), într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge. Ea a arătat că, în prezent, există șase astfel de terapii pentru cancerele hematologice, iar dintre ele, doar una este de acum avizată și în România.

Terapia CAR-T este disponibilă pentru două dintre bolile hematologice, respectiv leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr de până la 25 de ani și limfomul cu celulă mare B.

„Noutatea în ce privește această terapie este că vorbim de celulele proprii ale pacientului. Sunt celule vii, pe care le recoltăm și ulterior le trimitem către un laborator unde sunt modificate genetic să ţintească exact celulele canceroase. Odată modificate, acestea se întorc la pacient sub formă de medicament perfuzabil. După ce au fost infuzate, ele se lipesc de celulele tumorale și le distrug”, a explicat președinta SRTM.

Un proces complicat

Terapia CAR-T a fost aprobată în Statele Unite în anul 2017, iar în Europa în 2018. Implementarea ei în România nu a fost un proces deloc simplu, deoarece implică două componente mari, una medicală și alta administrativă, după cum a arătat prof. dr. Alina Tănase. Una dintre provocări a constituit-o instruirea echipei de transplant, care trebuie să capete experienţă în utilizarea acestor celule și în gestionarea complicaţiilor și efectelor adverse majore.

„Aproape jumătate dintre pacienţii aflaţi în studiile clinice și trataţi prin această metodă au ajuns la Terapie Intensivă. În momentul în care distrugi masa tumorală, toate aceste citokine și toate aceste substanţe din celulele tumorale invadează sângele, iar pacientul intră în această furtună de citokine cu care trebuie să te lupţi. Dar în momentul în care acest medicament își face treaba, pacientul poate fi salvat dintr-o boală care nu a răspuns la nimic”, a subliniat președinta SRTM. În prezent, această metodă terapeutică este disponibilă doar la Institutul Clinic Fundeni, însă prof. dr. Alina Tănase și-a exprimat speranţa că în viitor și alte centre hematologice vor primi certificare pentru a o putea utiliza.

E nevoie de donatori de celule stem

Pentru persoanele cu alte tipuri de cancere de sânge decât cele pentru care a fost aprobată terapia CAR-T, o șansă la viaţă constă în transplantul cu celule stem hematopoietice. În România însă, numărul de donatori este mic comparativ cu media europeană, a arătat dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice: „De la începutul acestui an, în registru s-au înscris doar 2.678 de persoane, un număr mic raportat la nevoile noastre. În prezent, 36 de pacienţi se află în așteptarea unui donator cu care să fie compatibil”.

De la înfiinţare, în registru s-au înscris 84.661 de persoane, ceea ce reprezintă 0,33% din populaţia României. Acest lucru îngreunează găsirea unui donator pentru persoanele aflate în nevoie. De altfel, potrivit datelor prezentate de dr. Aurora Dragomirișteanu în cadrul conferinţei, în ţara noastră un pacient din trei nu găsește donatori compatibili, iar la nivel internaţional 8% dintre persoanele cu cancere hematologice sunt în această situaţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe