Newsflash
Internaționale

Terapia topică a psoriazisului

de Dr. Diana Andronache - dec. 24 2021
Terapia topică a psoriazisului

Aplicată o dată pe zi, crema tapinarof a fost asociată cu beneficii clinice semnificative prin reducerea severităţii psoriazisului în plăci, însă cu evenimente adverse frecvente.

Psoriazisul este o afecţiune cronică a pielii, mediată imun, care afectează aproximativ 2% din populaţia întregii lumi. Au fost aprobate mai multe terapii sistemice biologice ţintite pentru tratamentul psoriazisului moderat până la sever la adulţi, însă terapiile topice rămân principalul tratament pentru majoritatea pacienţilor, indiferent de severitatea bolii. Unele medicamente topice au însă restricţii legate de durata de tratament, de amploarea utilizării și zonele de aplicare.

Studiile de fază 3 PSOARING 1 și PSOARING 2 au fost concepute pentru a evalua eficacitatea și siguranţa aplicării locale a cremei tapinarof 1%, o dată pe zi, în cazul pacienţilor cu psoriazis în plăci. Tapinarof, un nou agent de modulare a receptorilor de hidrocarburi aril (AhR) cu molecule mici, primul din clasa sa, acţionează ca un factor de transcripţie ce reglează expresia genelor. Studiile preclinice au demonstrat că tapinarof modulează și expresia citokinelor T helper tip 17 implicate în procesul proinflamator al psoriazisului. Mecanismul de acţiune al cremei implică modularea imunităţii, îmbunătăţirea calităţii barierei cutanate și a activităţii antioxidante.

Beneficii demonstrate

Crema topică cu tapinarof 1% administrată o dată pe zi a fost superioară unei creme de control în reducerea severităţii psoriazisului în plăci, pe o perioadă de 12 săptămâni. Obiectivul primar al eficacităţii definit prin răspunsul PGA (Physician Global Assessment) a fost observat la 35,4% dintre participanţii din grupul tapinarof, comparativ cu 6% în grupul control în primul studiu, și de 40,2%, respectiv de 6,3% în al doilea studiu. Reducerea cu cel puţin 75% a scorului care definește indicele de severitate (PASI) a fost observată la 36,1% dintre pacienţii din grupul tapinarof, comparativ cu 10,2% în grupul control în primul studiu și de 47,6%, respectiv 6,9% în al doilea studiu. Utilizarea cremei topice cu tapinarof a fost însă asociată cu evenimente adverse precum foliculita, dermatita de contact și cefaleea.

Peste 90% dintre pacienţii care au participat la aceste studii au fost eligibili pentru studiul PSOARING 3. În cazul pacienţilor care au avut un scor PGA 0, efectul clinic s-a menţinut pentru o perioadă de 115 zile.

În cazul pacienţilor care au intrat în acest studiu cu un scor PGA mai mare, dar care au obţinut ulterior un scor 0, efectul remisiv după
întreruperea terapiei a fost de 130 de zile.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2103629

https://www.medscape.com/viewarticle/960155

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe