Newsflash
Știri

Test ce depistează răul de înălţime

de Dr. Mariana MINEA - ian. 9 2014
Test ce depistează răul de înălţime
   Primul test capabil să depisteze răul acut de altitudine a fost prezentat la sfârşitul anului trecut în cadrul EuroEcho-Imaging 2013 (întâlnirea anuală a reprezentanţilor Asociaţiei Europene de Imagistică Cardiovasculară). Testul a plecat de la ipoteza cercetătorilor italieni şi francezi că răul de înălţime reprezintă de fapt o adaptare ineficientă a funcţiei cardiovasculare la hipoxie. 34 de voluntari sănătoşi au fost supuşi ecocardiografiei, mai întâi la nivelul mării (toţi aveau o funcţie cardiacă normală) şi apoi la o altitudine de 3.842 m (ascensiune cu telecabina în masivul Mont Blanc). După 24 de ore petrecute pe vârful muntelui, 13 persoane au prezentat simptome de rău de înălţime de la moderate spre severe, dar semnele de alterare a răspunsului cardiovascular au fost observate după numai patru ore: scădere marcată a saturaţiei în oxigen (<87%) şi o reducere a fracţiei sistolice a ventriculului drept (amplitudinea excursiei sistolice a ineluluitricuspidian, TAPSE, mai mică de 28 mm). Testul necesită doar un pulsoximetru şi un ecocardiograf portabil, necostisitor. 1–2 % din persoanele expuse la hipoxie hipobară pot să dezvolte probleme cu potenţial letal, cum ar fi edemul cerebral şi pulmonar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe