Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Test online pentru determinarea riscului de cancer pulmonar

Viața Medicală
Dorina Novac luni, 3 februarie 2020, ora 14:30

S-a lansat un test online prin care orice persoană poate afla dacă se află în categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi.

Lansat cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, testul online anunțat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer și de şi Societatea Naţională de Medicină de Familie se bazează pe 10 întrebări la care se poate răspunde în mai puțin de 5 minute, potrivit unui comunicat de presă.

„Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. (...) În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conștientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât și un îndemn la acțiuni de prevenție”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate, 75% dintre acestea în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate. Iar peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2018 din cauza acestei afecţiuni.

Vizita la medicul de familie în mod regulat și investigațiile recomandate de către acesta pot reprezenta oportunități importante de identificare a cancerului pulmonar în stadii incipiente. Însă datele Eurostat arată că 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie.

Testul online poate fi accesat aici.

Sursă imagine: Pixabay

Etichete: test online cancer pulmonar Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului medic de familie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.