Newsflash
Știri

Test online pentru determinarea riscului de cancer pulmonar

de Dorina Novac - feb. 3 2020
Test online pentru determinarea riscului de cancer pulmonar

S-a lansat un test online prin care orice persoană poate afla dacă se află în categoria persoanelor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi.

Lansat cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, testul online anunțat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer și de şi Societatea Naţională de Medicină de Familie se bazează pe 10 întrebări la care se poate răspunde în mai puțin de 5 minute, potrivit unui comunicat de presă.

„Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. (...) În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conștientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât și un îndemn la acțiuni de prevenție”, a declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Potrivit statisticilor, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate, 75% dintre acestea în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate. Iar peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2018 din cauza acestei afecţiuni.

Vizita la medicul de familie în mod regulat și investigațiile recomandate de către acesta pot reprezenta oportunități importante de identificare a cancerului pulmonar în stadii incipiente. Însă datele Eurostat arată că 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie.

Testul online poate fi accesat aici.


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe