Newsflash
Știri

Testarea COVID-19, obligatorie pentru persoanele care sosesc din China

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 6 2023
Testarea COVID-19, obligatorie pentru persoanele care sosesc din China

Mai multe ţări solicită călătorilor care sosesc din China un test negativ COVID-19, în contextul schimbărilor survenite în această ţară la începutul acestui an: relaxarea restricţiilor privind călătoriile în afara ţării și înmulţirea cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2.

Testare covid

Autorităţile de la Beijing au anunţat la începutul acestei luni relaxarea politicii „zero-COVID” și permit cetăţenilor chinezi să călătorească în afara ţării. Însă China înregistrează o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, raportând aproximativ 5.000 de cazuri noi zilnice. Iar unii specialiștii consideră că aceste cifre sunt subestimate și că există o lipsă de transparenţă a autorităţilor chineze privind statisticile SARS-CoV-2.

În acest context, reprezentanţii mai multor ţări au adoptat o serie de măsuri preventive: persoanele care sosesc din China trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test realizat în urmă cu cel mult 48 de ore anterior plecării din China sau vor fi testate pentru COVID la sosirea în ţara de destinaţie.

Restricţii la nivel mondial

Astfel, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Australia, Canada, India și Coreea de Sud solicită un rezultat negativ la un test realizat cu cel mult 48 de ore înaintea plecării din China. În plus, de la 1 ianuarie, Franţa testează aleatoriu pasageri sosiţi din China prin metoda PCR. Spania solicită la sosire un test negativ sau prezentarea dovezii privind vaccinarea anti-COVID. Reprezentanţii Italiei, Japoniei și ai Taiwanului efectuează teste PCR tuturor persoanelor care sosesc din China în aceste ţări. Persoanele care obţin un rezultat pozitiv vor sta în carantină timp de șapte zile.

Autorităţile italiene consideră foarte importantă identificarea unor eventuale noi variante ale virusului: 52% din pasagerii unui zbor au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 în 26 decembrie. Primele teste au arătat că 15 dintre cei pozitivi erau infectaţi cu Omicron, variantă prezentă deja în Italia.

Malaezia va măsura temperatura pasagerilor și va testa apa menajeră din avion pentru COVID-19. Autorităţile americane au anunţat că precauţiile privind călătorii din China se vor aplica și celor care vin din Hong Kong și Macau. Pentru toate ţările antemenţionate, regulile se aplică inclusiv călătorilor care sosesc din China printr-o ţară terţă.

Precauţii și transparenţă

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA consideră precauţiile ca fiind necesare pentru a încetini răspândirea virusului și în special pentru a preveni răspândirea unor noi variante mult mai agresive.

Potrivit informaţiilor citate de BBC, spitalele din China sunt suprasolicitate și populaţia are dificultăţi în a procura medicamente de bază.

Ministrul de Externe chinez a declarat că regulile privind prevenţia COVID-19 ar trebui să aibă o bază știinţifică și a acuzat oficialii din ţările Occidentale că exagerează și impun măsuri mult prea drastice. Până la 1 ianuarie, în China, carantina în centrele speciale era obligatorie pentru oricine intra în această ţară.

Comisia Europeană a anunţat că se va întruni săptămâna aceasta pentru a stabili posibile măsuri ce vor fi implementate în spaţiul european, având în vedere creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în China.

O altă problemă identificată de autorităţile din ţările occidentale este faptul că nu există o evidenţă exactă a numărului de decese cauzate de COVID-19 în China în această perioadă. Autorităţile chineze nu mai solicită raportarea cazurilor și au schimbat clasificările pentru decesele cauzate de acest virus.

Epidemiologii din India consideră că numărul cazurilor pozitive din China se situează în limitele așteptate. Având în vedere strategia „zero-COVID”, implementată până acum, decizia oficialilor chinezi de a deschide graniţele ţării este destul de controversată, fiind probabil motivată economic, spun analiștii.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-64111492
https://www.cnbc.com/2023/01/01/list-of-places-with-rules-on-visitors-from-china-as-covid-surges.html
https://www.euronews.com/travel/2022/12/30/china-resumes-international-travel-which-countries-are-introducing-new-covid-restrictions

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe