Newsflash
Știri

Teste COVID-19 la cerere, disponibile la Intermedicas

de Florentina Ionescu - mai 15 2020
Teste COVID-19 la cerere, disponibile la Intermedicas

Începând de luni, 18 mai, clinica Intermedicas oferă persoanelor interesate posibilitatea de a efectua teste pentru COVID-19, în condiții de maximă siguranță. Află prețul testelor și toate detaliile.

Potrivit reprezentanților clinicii, testele efectuate în ambulatoriu se adresează persoanelor fără semne sugestive de infecție cu COVID-19. Am stat de vorbă cu dr. Marinela Stănculete, concierge doctor în clinica Intermedicas despre cele două tipuri de teste care se fac în ambulatoriu.

teste-covid-19-clinica-intermedicas

SE FAC ȘI TESTE PCR, ȘI TESTE SEROLOGICE. nICIUNUL NU ESTE TEST RAPID!

Pe de o parte, este vorba despre testarea PCR din exsudat nazal. Acesta este testul care determină diagnosticul de boală și care costă 350 de lei. Pe de altă parte, se poate face și testarea serologică, adică o analiză din sânge, care determină dacă pacientul a avut boala (COVID-19) sau dacă are o formă asimptomatică. Acest test serologic costă 250 de lei și este valabil pentru ambii anticorpi, IgG și IgM.

Citește și: Despre profesia de concierge doctor, cu dr. Marinela Stănculete: „Un medic bun folosește mai multe resurse”

„La noi, la Intermedicas, se fac testul de identificare directă a virusului SARS-CoV-2 prin Real Time PCR și testele serologice din sângele venos, recoltat de la plica cotului din vena brahială prin tehnica ELISA IgM și IgG. Nu sunt teste rapide, sunt teste cantitative”, a declarat dr. Marinela Stănculete pentru „Viața Medicală”.

TESTUL SE FACE LA ORICE ORĂ, REZULTATUL POATE VENI ȘI ÎN ACEEAȘI ZI

Totodată, concierge doctorul a explicat că termenul oficial al laboratoarelor este de una până la trei zile, dar de cele mai multe ori rezultatele testelor vor veni într-o zi.

marinela_stanculete-3

„Termenul acesta depinde de numărul de probe care se pun în lucru. Când sunt puține, durează mai mult pentru că trebuie deschis kitul la un număr minim de probe. Când sunt mai multe probe, durează mai puțin. Pentru testarea PCR, termenul oficial este de una până la trei zile (pentru obținerea rezultatelor – n.r.), iar de cele mai multe ori este de 24 de ore”.

Testele se adresează persoanelor asimptomatice

Potrivit medicului citat, există un singur criteriu de care trebuie să țină cont persoanele care vor să fie testate la clinica Intermedicas pentru COVID-19:

„Criteriul este unul singur: pacienții trebuie să nu aibă simptome de infecție acută respiratorie, pentru că atunci când există simptome de infecție acută respiratorie, este posibil să fie o infecție COVID-19. Ori Intermedicas nu este clinică COVID, deci noi nu facem aceste teste pentru a pune diagnosticul bolii, le facem atunci când pacienții doresc să își cunoască statusul infecțios sau imunologic față de COVID-19, dar fără să aibă simptome de infecție acută respiratorie. Acesta este singurul criteriu de excludere”.

Dr. Mela Stănculete a ținut să precizeze un alt aspect important în contextul epidemiologic actual. Ea îi îndeamnă pe pacienții cu simptome de infecție de căi respiratorii să își sune medicul sau să sune orice medic, prin telemedicină, în așa fel încât aceștia să beneficieze de ghidare către serviciile de diagnostic COVID – dacă este cazul.

Citește și: Concierge doctor, medicul care îi arată pacientului partea plină a paharului

Pe de altă parte, persoanele asimptomatice care doresc să se testeze trebuie să știe că testarea COVID-19 nu necesită niciun fel de pregătire în prealabil, nu este nevoie de evitarea toaletării nasului.

„Noi recoltăm din secreție nazală, iar imunologia ELISA nu depinde de a mânca sau a nu mânca în acea zi. Probele se pot recolta la orice oră, în programul de lucru”, a precizat medicul de la Intermedicas.

Rezultat pozitiv – ce se întâmplă mai departe?

Medicul citat a explicat și care sunt pașii în situația în care rezultatul testelor este pozitiv. Dr. Marinela Stănculete a subliniat că, înainte de toate, depinde care rezultat este pozitiv:

„Pentru că de acest lucru depinde semnificația. Laboratorul ne trimite probele, iar rezultatele pozitive, indiferent care sunt ele, ne avertizează în mod suplimentar. Iar medicul, adică eu, sună fiecare pacient care are rezultat pozitiv la testul PCR și fiecare pacient care are rezultat pozitiv pentru oricare din tipurile de imonoglobuline, tocmai pentru a-i explica ce înseamnă și ce are de făcut – dacă are ceva de făcut în acest sens”.

Prima zi cu programări libere pentru efectuarea testelor COVID-19 la clinica Intermedicas este luni, 18 mai. Rezultatele vor fi trimise pe e-mail.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com, Intermedicas

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe