Newsflash
Știri

Teste genetice interzise şi ghiduri clinice decredibilizate

de M. V. A. - dec. 4 2013
Teste genetice interzise şi ghiduri clinice decredibilizate
   Soţia lui Sergey Brin, cofondatorul Google, a pus pe picioare o afacere cu teste genetice vândute direct consumatorilor. Oricine poate cumpăra un astfel de test şi, după ce va trimite o mostră de salivă prin poştă, va primi recomandările companiei respective în funcţie de riscurile identificate pe baza testării ADN. Compania a devenit foarte cunoscută şi ca urmare a unei intense campanii de publicitate. Nu este singura din Statele Unite care practică acest tip de testare, dar este cea mai de succes: peste jumătate de milion de americani au cheltuit cei 99 de dolari necesari pentru acest test. Până ce FDA (Administraţia pentru Alimente şi Medicamente) a decis ca vânzările acestui tip de teste genetice să fie oprite din cauza „potenţialelor consecinţe asupra sănătăţii rezultate din evaluările fals pozitive şi fals negative“. În plus, eficienţa testelor nu a fost dovedită în ciuda celor 14 întâlniri dintre agenţii federali şi reprezentanţii companiei. Elizabeth Mansfield, unul dintre directorii FDA, a declarat pentru „Washington Post“ că „nu avem nicio prejudecată împotriva testării genetice, dar suntem foarte îngrijoraţi de aceste teste pe care consumatorii le pot cumpăra singuri şi de faptul că singura interpretare a rezultatelor poate veni doar de la compania care le vinde“. Decizia FDA a fost întâmpinată critic de lumea academică. Misha Angrist, de la Institutul de Genomică a Universităţii Duke, a declarat pentru „New York Times“ că pe măsură ce secvenţierea ADN devine mai ieftină şi mai rapidă, FDA nu va mai reuşi să-i împiedice pe pacienţi să aibă acces la propria informaţie genetică. Argumentul că cineva se va opera doar pe baza unui test de 99 de dolari este absurd, în viziunea lui Misha Angrist.
 
   Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat avizul pozitiv acordat pilulelor contraceptive de generaţiile trei şi patru. În concluzii se admite totuşi că riscul formării de cheaguri de sânge depinde de tipul hormonilor sintetici folosiţi. Decizia vine în ciuda unui avertisment din partea Franţei, unde o victimă a unui AVC a depus o plângere la începutul acestui an. Agenţia Medicamentului din Franţa a solicitat EMA revizuirea recomandărilor europene asupra acestor pilule. În Franţa, prescrierea pilulelor de generaţiile trei şi patru a cunoscut o scădere dramatică în ultimele luni ca urmare a recomandărilor autorităţilor franceze. 
 
   Personalul spitalelor din Marea Britanie a primit un ghid de instrucţiuni care va stimula creşterea numărului donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală. „Limbajul negativ sau apologetic – precumÎmi pare rău că trebuie să vorbim despre asta, dar... sau Înţelegeţi că este politica spitalului să întrebăm întotdeauna asta... – trebuie evitat întotdeauna“, îndeamnă documentul. 57% din familiile britanice permit donarea de organe a rudelor aflate în moarte cerebrală, procentul crescând la 66% atunci când este implicat personal special pregătit pentru această activitate. Obiectivul NHS este de a atinge o rată de 80% de acceptare a donării de organe. Numărul donatorilor de organe aflaţi în moarte cerebrală a crescut cu 50% în ultimii cinci ani în Marea Britanie.
 
  O controversă importantă a izbucnit după lansarea de către American Heart Association, în noiembrie 2013, a Ghidului pentru tratamentul colesterolului în vederea reducerii riscului cardiovascular aterosclerotic la adulţi. Comunitatea medicală americană a fost şocată când i-a fost comunicată indicaţia de a stopa practica monitorizării nivelurilor de LDL. Totodată, câţiva profesori de la Harvard au demonstrat doar la câteva zile după publicarea ghidului că mecanismul de calcul a riscului de infarct propus de ghid ducea la rezultate supraestimate. În prezent, credibilitatea acestui ghid este făcută ţăndări, deşi autorii au folosit doar date generate de studii clinice randomizate controlat. O primă explicaţie a eşecului acestui ghid este subfinanţarea sa: autorii au lucrat pro-bono ceea ce i-a obligat să renunţe la 15 dintre cele 18 întrebări la care au încercat iniţial să răspundă. O altă motivaţie ar putea fi legată de lipsa de transparenţă a autorilor, care nu au supus dezbaterii publice o variantă a ghidului înainte de lansarea acestuia. 
 
  Povestea reformei americane Obama care continuă cu noi probleme ale site-ului online de înregistrare a asiguraţilor. Acestora li se cere la înregistrare, în scopul verificării identităţii lor, introducerea unei copii după permisul de conducere sau după cardul de securitate socială. Doar că pentru câteva mii de asiguraţi procesul s-a blocat aici. Verificarea identităţii lor reale nu s-a încheiat nici după câteva săptămâni, asiguraţii fiind în imposibilitatea de a-şi continua înregistrarea în sistemul asigurărilor medicale americane. Administraţia Obama a anunţat o prelungire cu opt zile a termenului până la care un cetăţean american poate opta pentru o asigurare, sistemul urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. Deocamdată, administraţia Obama nu a oferit explicaţii în privinţa acestei noi probleme, susţinând că healthcare.gov „merge fără probleme pentru marea majoritate a utilizatorilor“. Există oare un blestem al labirintului birocratic care bântuie şi în Statele Unite, nu doar în România?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe