Newsflash
Știri

Teste gratuite pentru depistarea apneei, la Spitalul CF Timișoara

de Dorina Novac - oct. 27 2022
Teste gratuite pentru depistarea apneei, la Spitalul CF Timișoara

În Ambulatoriul Spitalului CF Timişoara pot fi făcute teste gratuite pentru depistarea bolii care afectează somnul, aparatul identificând apneea, sindromul ce poate cauza accidente rutiere.

Sindromul de apnee se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului, care se repetă în mod frecvent și au o durată mai mare de 10 secunde, informează reprezentanții Spitalului Clinic CF Timișoara.

aparat CF Timisoara

Acestea sunt însoțite de microtreziri cauzate de scăderea bruscă a oxigenului în sânge.

Citește și: Prima terapie farmacologică a sindromului de apnee în somn

„Potrivit statisticilor, între 25 și 30 la sută dintre șoferii profesioniști suferă de Sindromul de Apnee în Somn Obstructivă (SASO). Somnolența excesivă în timpul zilei și apariția tulburărilor de atenție sunt două dintre consecințele sindromului de apnee care pot avea urmări dintre cele mai grave: adormirea la volan ce ar putea duce la producerea de accidente”, transmite sursa citată.

aparat apnee

O clasificare de gen arată că între 10 și 17% dintre bărbați, între 3 și 9 la sută dintre femei și 2-3 la sută din rândul copiilor suferă de această boală.

„Practic, în timpul somnului se îngustează căile aeriene superioare, iar această obstrucție poate fi completă, și atunci vorbim de apnee, sau parțială, și în cazul acesta avem de-a face cu hipopnee. Cei mai expuși la o asemenea afecțiune sunt bărbații de vârstă medie, persoanele obeze, cele cu o circumferința a gâtului mai mare de 43 de cm, dar și pacienții cu boli cardiovasculare ori cei cu istoric familial cu această afecțiune. Manifestările sunt simple: sforăit zgomotos, senzația de sufocare în timpul somnului, oprirea respirației timp de câteva secunde, somnolență puternică în timpul zilei, ameteala și deficit de atenție”, spune dr. Diana Velescu, medic specialist pneumolog Spitalul Clinic CF Timișoara.

Pacienții cu apnee au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială rezistentă la tratament, accident vascular cerebral, infarct miocardic, diabet zaharat, depresie și chiar impotență.

„Pentru a stabili diagnosticul de Sindrom de Apnee în Somn Obstructivă le oferim pacienților un aparat, practic, un poligraf portabil pe care să îl folosească în timpul nopții, acasă. Acesta are 4 canale care măsoară nivelul de oxigen în sânge, fluxul de aer, efortul respirator, frecvența cardiacă și poziția corpului, înregistrând, evident, și sforăitul. Odată ce aparatul este recuperat de la pacient, informațiile obținute în urma monitorizării nocturne ne vor spune dacă este vorba de o formă ușoară (atunci când avem între 5 și 15 evenimente, opriri, pe oră), de o formă medie (între 15 și 29 de opriri pe oră) sau de o formă severă de apnee (de peste 30 de opriri pe oră). În funcție de aceste rezultate, putem începe tratamentul”, menționează dr. Diana Velescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe