Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Teste rapide pentru depistarea gripei, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 22 octombrie 2020, ora 10:39

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor „Victor Babeș” din Timișoara a primit primele kituri pentru testele rapide de gripă.

Potrivit unui comunicat de presă, începând de astăzi, în laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor „Victor Babeș” Timișoara, se pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR testele pentru depistarea gripei.

teste deăistare gripa
Sursă imagine: Spitalul Victor Babeș Timișoara/ Facebook

„Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor. Acestea se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-CoV 2 și presupune operațiuni de extracție, amplificare și detecție”, se arată în comunicat.

Reprezentanții spitalului precizează că aparatul utilizat în acestă analiză folosește o procedură de prelucrare automată, care reduce la minimum influența factorului uman.

Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) și RSV (virusul sincitial respirator de tip A și B).

„Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS-CoV-2. Îl introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o oră. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după două zile“, spune Valerica Bica Profir, doctor- biolog, Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Conform sursei citate, sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98 %.

„Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-CoV-2”, subliniază prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara au fost făcute peste 1.400 de teste gripale.

Etichete: Real Time PCR SARS-CoV 2 virusul gripal de tip A teste gripale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.