Newsflash
Știri

„Timpul înseamnă viaţă”: campanie de conștientizare a riscului unui AVC

de L. Budin - mai 18 2022
„Timpul înseamnă viaţă”: campanie de conștientizare a riscului unui AVC

Campania, avizată de Ministerul Sănătăţii, cuprinde un spot TV, unul radio şi un site dedicat, scopul fiind conștientizarea riscului unui AVC şi importanţa apelului la 112.

Asociaţia ALIA (Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral), în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România, au lansat campania „Timpul înseamnă viaţă”, de conştientizare a riscului unui accident vascular cerebral, se arată pe pagina de Facebook ALIA. 

Campania este avizată de Ministerul Sănătăţii și cuprinde un spot TV, unul radio şi un site dedicat, având rolul de a face opinia publică să conştientizeze care e riscul unui AVC şi importanţa apelului la 112.

conferinta-alia
Sursă foto: Facebook ALIA

 

Sunt prezentate cele mai importante simptome după care poate fi recunoscut un accident vascular cerebral: asimetrie facială, vorbire incoerentă și căderea unui braț (imposibilitatea de a mișca un braț). Ordinea simptomelor reprezintă acronimul AVC. Cele două spoturi au primit avizul Consiliului Național al Audiovizualului și vor fi difuzate ca mesaj de interes public”, se arată în postare.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrației prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, ai instituțiilor partenere, dar și medici implicați în diagnosticarea și tratarea pacienților cu AVC.

Timpul înseamnă viaţă. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. De aceea, cred că importanţa conştientizării modului de prevenţie este esenţială şi fiecare dintre noi poate acorda atenţie special factorilor de risc cum sunt hipertensiunea arterială, menţinerea greutăţii optime, alimentaţia sănătoasă, exerciţiile fizice, renunţarea la fumat, screening sau controale periodice la specialist în cazul afecţiunilor preexistente. Acțiunile individuale trebuie dublate de eforturile autorităților și îndemn actorii instituțonali să continue investițiile pentru reconfigurarea geografică a centrelor de excelență care pot fi activate pentru reducerea timpilor de acțiune în caz de accident vascular cerebral”, a declarat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a avut o intervenție telefonică. 

Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu fie practic niciun judeţ în care să nu existe acces la acest tip de servicii”, a afirmat Alexandru Rafila. 

Dr. Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, consideră că prevenția este extrem de importantă în cazul unui AVC, în condițiile în care această afecțiune reprezintă la nivel mondial a doua cauză de mortalitate și principala cauză de dizabilitate.

O astfel de campanie este extrem de utilă (...) Timpul de acordare a tratamentului este în cele mai multe cazuri de 4 ore și jumătate și dacă fiecare va recunoaste un accident vascular cerebral si va suna la 112, bolnavul va avea mai multe sanse să nu rămână cu dizabilități”, a spus Andrei Baciu.

Spitalul Universitar a reprezentat, mai ales în ultimii doi ani și jumătate , singurul centru care a funcționat la patrametrii maximi în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul accidentului vascular cerebral, a spus prof. univ. dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB.

Avem aproximativ 55.000 accidente vasculare cerebrale pe an cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi. În 2019 a fost avizată o extindere masivă care a adus 33 de spitale în poziţia de a putea efectua tromboliză. Au rămas câteva judeţe în care sunt problem mari în special de resursă umană. Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (...) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neurointervenţional, pentru că altfel nu vom putea acoperi aceste nevoi (...) Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral”, a subliniat prof. dr. Cristina Tiu, președintele Societății de Neurologie din România.

Serviciul de Ambulanță București Ilfov are o tradiție solidă în ceea ce privește tromboliza în prespital, a afirmat dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București- Ilfov. 

Conform reprezentanților ALIA, în fiecare oră, 4 români mor din cauza unui accident vascular cerebral, România fiind pe primul loc în Europa în ceea ce privește rata mortalității din această cauză.

Anual, în țară, din cele peste 55.000 de persoane care suferă un AVC, mai puțin de 7 % ajung să fie tratate. Cei mai mulți dintre pacienți rămân cu dizabilități grave. Se întâmplă acest lucru pentru că bolnavii nu ajung la timp într-o unitate sanitară în care să primească îngrijirile necesare – iar după 4 ore și jumătate, efectele unui AVC devin ireversibile, arată Asociația ALIA. 

Bihor: șase asistente medicale au primit premiul „Dr. Mózes Carol”

Primul laborator de analize medicale robotizat, la SCJU Oradea

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe