Newsflash
Știri

Tinerii, cei mai consecvenți donatori de sânge

de Cristina GHIOCA - oct. 5 2018
Tinerii, cei mai consecvenți donatori de sânge
    Cele mai multe persoane care în prezent donează sânge constant sunt tinerii, a declarat dr. Doina Goşa, directoarea Centrul de Transfuzie Sanguină București (CTSB), cu ocazia lansării programului „Banca de sânge a românilor”. Zilnic, peste 200 de persoane donează sânge, însă numărul este mult prea mic comparativ cu nevoia din spitale, a afirmat aceasta. Potrivit directorului centrului, confortabil ar fi să existe un număr dublu de donatori în fiecare zi.
    Doina Goşa a explicat că jumătate din donatorii care se prezintă la Centrul de Transfuzii într-o zi donează pentru prima oară, iar cei mai mulți dintre ei vin să doneze sânge pentru o persoană anume. Dintre aceștia, doar 20%–30% se întorc să mai doneze și cu alte ocazii, fără ca gestul lor să fie strâns legat de ajutarea unui prieten, membru al familiei sau cunoscut.
    „În fiecare dimineață, frigiderele centrului sunt goale. Cea mai importantă nevoie în materie de donare de sânge este, cu siguranță, numărul de donatori constanți. Avem mare nevoie de trombocite și acestea se pot obține numai de la astfel de donatori”, a subliniat directoarea centrului de transfuzii. Ea a atras atenția că în București problemele sunt mult mai mari, întrucât aici sunt peste 60 de spitale care se aprovizionează cu sânge de la CTSB, singurul de altfel din oraș.
    Afirmațiile sale au fost susținute și de dr. Alis Grasu, managerul Serviciului Județean de Ambulanță București-Ilfov (SABIF), care a atras atenția că „în fiecare minut, în fiecare oră sunt persoane care au nevoie de sânge”, iar din cauza lipsei acestuia din spitalele bucureștene, de multe ori el este adus de la distanțe foarte mari, precum Arad sau Satu Mare, echipajele de urgență și medicii depunând eforturi imense pentru ca sângele să ajungă în cel mai scurt timp acolo unde este necesar.
    „Realizăm cât de importantă este donarea de sânge, atunci când noi sau persoanele dragi nouă au nevoie de sânge. Atunci ne mobilizăm cu toții și ne îndreptăm către centrele de transfuzii pentru a ajuta persoana în nevoie”, a explicat managerul SABIF. Totodată, aceasta a spus că atunci când oamenii nu-i cunosc pe cei care au nevoie de sânge nu realizează cât de importantă este existența unei rezerve de sânge și, implicit, a unor donatori constanți.
    Pentru a răspunde acestei nevoi, Banca Transilvania și Asociația Societatea de Salvare București, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și cu Centrele de transfuzie sanguină județene, au lansat, vineri, 28 septembrie, la București, programul „Banca de sânge a românilor”. Este o inițiativă pe termen lung care și-a propus să contribuie la crearea unei comunități online de donatori constanți. Cei care doresc să devină donatori se pot înscrie pe site-ul banca-de-sange.ro. Ei vor trebui să-și facă un cont pe platformă, iar la finalizarea înscrierii vor primi un ID pe adresa de e-mail. Fiecare donator este încurajat să invite, prin intermediul site-ului, alte trei persoane care, la rândul lor, să doneze. La înscrierea online acestea vor trebui să folosească ID-ul celor care i-au convins să se înscrie.
    Pe platforma programului se vor găsi și informații în timp real despre nevoia de sânge din țară, iar donatorii înregistrați vor fi anunțați prin SMS când este nevoie de sânge. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe