Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tinerii mediciniști nu dorm suficient

Viața Medicală
Cristina GHIOCA vineri, 26 martie 2021

Șapte din zece studenţi la Medicină acuză somnolenţă diurnă în contextul pandemiei de COVID-19, arată rezultatele unui studiu prezentat în cadrul unui simpozion online organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului.

anxios Calitatea somnului și efectele pandemiei asupra tinerilor au fost evaluate în cadrul unui studiu realizat de prof. dr. Florin Mihălţan, dr. Mihaela Oros și dr. Anca Hâncu la care au participat 802 tineri. Dintre aceștia, 95% sunt studenţi ai Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar 5% medici rezidenţi.

Potrivit rezultatelor, 56,4% dintre tineri au impresia că nu dorm suficient, iar 43,6% că dorm suficient. Peste jumătate dintre respondenţi (51,9%) își cataloghează calitatea somnului ca fiind medie, în timp ce doar 32,2% consideră că aceasta este bună. Alţi 16% spun că pandemia le-a afectat calitatea somnului.

De altfel, 34% dintre respondenţi spun că au dificultăţi de adormire, în timp ce 66% consideră că adorm deseori repede (în mai puţin de 20 de minute), fără a lua somnifere. Întrebaţi despre prezenţa insomniei, aproape 54% dintre tineri spun că nu se consideră insomniaci, 36,3% se cataloghează ca fiind insomniaci doar uneori, iar 9,9% se consideră insomniaci. Totodată, peste 71% dintre respondenţi acuză somnolenţă diurnă.

La nivel global, până la 45% din populaţie are probleme cu somnul, a amintit profesorul Mihălţan. Cele mai frecvente tulburări de somn sunt insomnia și apneea obstructivă. În România, aproximativ un milion de români suferă de sindrom de apnee în somn de tip obstructiv.

Etichete: ziua somnului somnologie pandemie covid-19 Florin Mihălțan mihaela oros somnolenta insomnie calitatea somnului

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.