Conform OMS, sunt mai mult de 5 milioane de tineri infectaţi cu HIV în întreaga lume şi 45% din noile cazuri de infecţie survin la cei cu vârste între 15 şi 24 de ani. În fiecare an, apar cel puţin 111 milioane de noi cazuri de infecţii cu transmitere sexuală la tineri având 10–24 de ani şi 4,4 milioane de fete cu vârste între 15 şi 19 ani avortează. 10% din naşterile de pe glob sunt la adolescente, care au rate de mortalitate maternă mai mari. (...)
 "> Tinerii şi responsabilitatea sexuală - Viața Medicală
Newsflash
Știri

Tinerii şi responsabilitatea sexuală

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 23 2010
Tinerii şi responsabilitatea sexuală

   Conform OMS, sunt mai mult de 5 milioane de tineri infectaţi cu HIV în întreaga lume şi 45% din noile cazuri de infecţie survin la cei cu vârste între 15 şi 24 de ani. În fiecare an, apar cel puţin 111 milioane de noi cazuri de infecţii cu transmitere sexuală la tineri având 10–24 de ani şi 4,4 milioane de fete cu vârste între 15 şi 19 ani avortează. 10% din naşterile de pe glob sunt la adolescente, care au rate de mortalitate maternă mai mari. (...)

 

   „În acest moment, educaţia este cea mai bună armă pe care o avem pentru a rezolva aceste probleme“, este opinia dlui Mark Richmond, director al Diviziei UNESCO de Coordonare a Priorităţilor ONU în Educaţie. „Oricum, dovezile arată că tinerii nu au acces la cunoştinţe care i-ar putea ajuta să ia o decizie informată şi să evite consecinţe tragice“.
   Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii a realizat, în cadrul proiectului „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România“, o cercetare de tip cantitativ (pe un eşantion de 1.325 de persoane din mediul urban şi rural), privind „cunoştinţele, atitudinile şi practicile tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani legate de infecţia cu HIV, alte infecţii cu transmitere sexuală şi consecinţele practicării sexului neprotejat“.
   Aproximativ 62% din tineri declară că şi-au început viaţa sexuală, dar numai 5,7% din ei în cadrul unei relaţii formalizate (logodnă sau căsătorie); vârsta medie 16,7 ani (17,5 ani la fete, 16,1 ani la băieţi). 27% nu au folosit prezervativul la primul contact sexual (o treime din ei motivând că a fost ceva neprevăzut, 29% că au avut încredere în partener, 15% că nu s-au gândit să-l folosească). Dintre cei care l-au utilizat, doar jumătate au avut în vedere evitarea unei infecţii cu transmitere sexuală. 16,3% din cei intervievaţi declară că nu au folosit niciodată prezervativul – ei reprezintă o categorie de tineri cu risc ridicat de contractare a infecţiilor sexuale, mai ales în condiţiile în care acest comportament e cumulat cu tendinţa de a avea relaţii ocazionale. Fiecare al cincilea tânăr care şi-a început viaţa sexuală a declarat că a avut, în ultimele 12 luni, contacte sexuale ocazionale cu persoane mai puţin cunoscute (37% neprotejate).
   Principala sursă de informare despre utilizarea prezervativului o constituie prietenii/colegii/anturajul (37,7%); urmează internetul (9,7%), ziarele, revistele, broşurile (10,5%). Şcoala, prin profesori, joacă un rol insuficient – doar 8,4%. În ceea ce priveşte bolile cu transmitere sexuală (BTS), doar 61,6% din tineri au informaţii despre herpesul genital, 56% despre gonoree, 25,4% despre vegetaţiile veneriene. Sursele de informaţii despre BTS au fost: prietenii/anturajul – 27,3%; internetul – 13,4%; profesorii – 13,2%; reviste, broşuri – 11,2%; părinţii/rudele – 9,8%. Nivelul de informare cu privire la modalităţile de transmitere a HIV este insuficient, atâta vreme cât aproape un sfert dintre tineri cred că se transmite prin înţepături de ţânţari, iar 19% – prin sărut. Pe fondul acestei informări deficitare, o proporţie semnificativă dintre tineri manifestă tendinţe discriminatorii faţă de persoanele cu HIV. 39% din cei intervievaţi nu ar fi dispuşi nici măcar să ia masa cu o persoană infectată cu HIV/SIDA, iar 34% consideră că unui profesor infectat cu HIV ar trebui să i se interzică să mai predea la şcoală.
   Concluziile studiului subliniază încă o dată necesitatea unor proiecte de educaţie sexuală, întrucât există o proporţie semnificativă de tineri (16%) care şi-au început viaţa sexuală şi nu au utilizat niciodată prezervativul.
   Din proiectul „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România“ face parte şi campania de conştientizare şi responsabilizare „Iubeşte cu cap! Până peste cap“, ce se desfăşoară în perioada 19 iulie–29 august, la Costineşti. În cadrul ei, 70 de voluntari instruiţi informează şi discută cu tinerii despre responsabilitatea în viaţa sexuală şi prevenirea HIV/SIDA.
   După 1 august a.c., informaţii pe această temă vor fi disponibile şi pe site-ul www.iubestecucap.ro
   Reamintim că acest proiect, lansat în aprilie a.c., implementat de un parteneriat între Fundaţia „Tineri pentru Tineri“, alte ONG-uri (Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Asociaţia Română Anti-SIDA, Fundaţia „Alături de Voi“ România) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, îşi propune să ofere tinerilor (15–25 de ani) informaţii corecte privind HIV/SIDA, pentru a-i motiva să adopte un stil de viaţă sănătos, un comportament responsabil şi o atitudine nediscriminatorie faţă de cei HIV+. Grupurile-ţintă sunt: elevi, cadre didactice, personal medical. Proiectul vizează: intervenţii în comunitate prin comunicare interpersonală; campanie mass-media; instruirea autorităţilor locale, a profesioniştilor în sănătate (medici); educaţie (profesori, consilieri psihopedagogi şi educatori, jurnalişti). Implementarea efectivă a programelor se desfăşoară în 18 judeţe şi presupune: realizarea de materiale de informare – educare – comunicare; instruirea educatorilor, a cadrelor didactice, a personalului medical şi a jurnaliştilor; activităţi de prevenire şi promovare a comportamentelor responsabile în şcoală şi în afara ei.
   Aşadar, reducerea infecţiilor cu HIV la tineri şi dezvoltarea sănătăţii sexuale şi reproductive necesită programe de educaţie eficiente.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe