Newsflash
Știri

Ținutul Buzăului a fost desemnat geoparc internațional UNESCO

de L. Budin - apr. 15 2022
Ținutul Buzăului a fost desemnat geoparc internațional UNESCO

Recent, UNESCO a desemnat opt noi geoparcuri internaționale, printre ele numărându-se Ținutul Buzăului. Certificarea recunoaște astfel un patrimoniu natural, cultural și imaterial unic în lume.

Consiliul executiv al UNESCO a aprobat desemnarea a 8 noi geoparcuri internaționale – două din Brazilia și câte unul din Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg, Suedia și România, se arată pe site-ul agenției Națiunilor Unite. Numărul siturilor din Rețeaua internațională a geoparcurilor ajunge astfel la 177, din 46 de țări.

MI_Salt Amphitheater

Foto: Buzău-Land NGO/Răzvan-Gabriel Popa

 

Dacă România mai are un geoparc internațional UNESCO, cel dinȚara Hațegului, Luxemburgul și Suedia se alătură rețelei internaționale pentru prima oară.

Certificarea „geoparc internațional UNESCO” recunoaște nu doar valoarea patrimoniului geologic, de importanță mondială, ci și legăturile sale cu toate aspectele care privesc patrimoniul natural, cultural și imaterial al regiunii. Este vorba, de fapt, de reconectarea societății umane, sub toate aspectele, se precizează pe site-ul UNESCO.

Geoparcurile care fac parte din rețea se laudă cu o diversitate ieșită din comun și se află în serviciul comunităților locale, prin împletirea conservării patrimoniului geologic unic cu sensibilizarea publicului, în vederea unei dezvoltări durabile.

Situat în Carpații de Curbură, geoparcul Ținutul Buzăului se întinde pe o suprafață de 1.036 kilometri pătrați și găzduiește circa 45.000 de locuitori, se arată în prezentarea făcută pe site-ul UNESCO. Din coliziunea plăcilor tectonice s-a creat un lanț muntos alambicat, care a fost apoi erodat prin acțiune glaciară.

vulcanii-noroiosi-unesco

Foto: Buzău-Land NGO/Răzvan-Gabriel Popa

 

Geoparcul Ținutul Buzăului este una din zonele cele mai active din Europa pe plan geodinamic și oferă peste 40 de milioane de ani de istorie geologică. În cursul acestei perioade, mișcările tectonice au ridicat vârfuri muntoase și au transformat ape profunde în medii terestre. Fosile de specii marine, de vegetație terestră, de mamifere și de păsări datând de la ultima glaciațiune au fost bine conservate. Chihlimbarul a păstrat fosile de scarabei, de păianjeni, de crustacei, de reptile.

RGP_Amber_buzau-land_Romania

Foto: Buzău-Land NGO/Răzvan-Gabriel Popa

 

În Ținutul Buzăului se găsesc grote saline, printre cele mai lungi și mai profunde din lume - vestigii ale depunerilor de sare și de ghips formate prin evapoarea apelor captive în rocă.

Geodiversitatea de o mare bogăție a hrănit un patrimoniu cultural unic, în care abundă legendele locale, cu vulcani noroioși care se transformă în zmei sau în capcane puse de uriași, iar viitorul poate fi prezis privind printr-o piatră de chihlimbar, se mai arată pe site-ul UNESCO. 

Substanțele chimice din crema de protecţie solară se acumulează în flora marină

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe