Newsflash
Știri

TOM CRUISE

de Madeleine KARACAŞIAN - iul. 13 2012
TOM CRUISE
   În cinematografia americană a ultimelor trei decenii, actorul Tom Cruise şi-a consolidat un loc fruntaş, de invidiat. În anii ’90, revista People l-a socotit de trei ori unul dintre „cei mai frumoşi 50 de oameni din lume“. Apoi, revista Empire l-a clasat printre „cele mai sexy 100 de vedete din istoria cinematografiei“, aceeaşi publicaţie clasându-l printre cele cinci vedete de vârf ale filmelor din toate timpurile. Mai mult chiar: în 2006, influenta revistă Forbes l-a socotit celebritatea cea mai puternică din lume. De unde se trage popularitatea acestui actor frumos, nimic de spus, dar cu o statură modestă (1,72 m) pentru un bărbat?
   Născut cu numele de Thomas Cruise Mapother IV, la 3 iulie 1962, în oraşul Syracuse din statul New York, el a devenit cunoscut, de foarte tânăr, ca Tom Cruise. Provine dintr-o modestă familie cu descendenţă germană, irlandeză şi engleză – mama (învăţătoare) şi tatăl (electrician). Şi-a petrecut o parte din copilărie în Canada, mergând vreme de 12 ani la vreo 15 şcoli, urmând pentru un timp cursurile unui seminar franciscan, cu intenţia de a deveni preot catolic. Dar drumul său avea să fie cu totul diferit. Fapt este că, în anii aceia, s-a afirmat în sport şi jucând în piese de teatru. Părăsind studiile religioase, debutează, la nici 20 de ani, într-un rol secundar din filmul „Dragoste fără sfârşit“ (Endless Love) al lui Franco Zeffirelli. Astfel, ajunge să urmeze cursul de artă dramatică organizat la Los Angeles de Francis Ford Coppola, care îl distribuie în „Rebelii“ (The Outsiders) deschizându-i-se drumul în lumea filmelor holywoodiene, ajungând curând să lucreze cu regizori de renume, precum Ridley Scott, Martin Scorsese, Barry Levinson, Oliver Stone ş.a. În 1986, Top Gun îl confirmă ca idol al adolescenţilor, care s-au identificat cu personajul rebel al unui pilot de elită de pe avioane de vânătoare de la Centrul „Top Gun“ din San Diego, ciocnindu-se cu un ofiţer superior şi având probleme când se îndrăgosteşte de profesoara lui de aeronautică. Impresionantele scene de zbor au contribuit mult la aprecierea acestui film-omagiu: se crede că numărul candidaţilor pentru piloţii de vânătoare a crescut vertiginos după difuzarea lui. Dacă Top Gun i-a adus celebritate tânărului actor, peste un an, Martin Scorsese îi oferă prilejul să-şi dovedească talentul actoricesc, măsurându-se, în „Culoarea banilor“ (Colour of Money) cu marele Paul Newman. De altfel, această întâlnire i-a legat pe cei doi bărbaţi, amândoi făcând parte din aceeaşi familie spirituală. De data aceasta, junele-prim se transformase într-un geniu al biliardului. Devenit vedetă, Tom Cruise împarte în 1988 afişul cu o altă celebritate – Dustin Hoffman în Rain Man, al regizorului Barry Levinson. Povestea tulburătoare se bazează pe întâlnirea a doi fraţi cu prilejul unei probleme de moştenire. Tom–Charlie este un tânăr impetuos, iar Dustin–Raymond este un autist genial, trecut uşor de 50 de ani, pacient al unui institut de psihiatrie. La început, fiecare este străin de celălalt, dar necesităţile situaţiei lor impun o veritabilă şi profundă apropiere şi înţelegere afectivă. Autismul fratelui său îl face pe Charlie să se deschidă faţă de lume. S-a considerat că paradoxul acestui film este susţinut perfect, atât de scenariu, cât şi de interpreţi. Oscarul îi revine lui Dustin Hoffman, iar Premiul Criticilor de Film din Kansas City – lui Tom Cruise.
   Odată cu „Născut pe 4 iulie“ (Born on the Fourth of July) din 1989, pentru Tom Cruise apar şi premii sau nominalizări mai importante. Oliver Stone îi oferă rolul emoţionant al unui tânăr american, a cărui viaţă este marcată de războiul din Vietnam. Plecat la război când avea 19 ani, era frumos, puternic şi purtător al valorilor bunei burghezii americane, se întoarce paralizat şi distrus din punct de vedere moral. Rolul i-a adus o nominalizare la Oscar şi una la BAFTA, dar şi un prim Glob de Aur. Dintre următoarele filme, cele mai diferite ca gen au fost „Oameni de onoare“ (A Few Good Men), „Firma“ (The Firm) şi „Interviu cu un vampir“ (Interview With the Vampire), în care Cruise abordează roluri dintre cele mai serioase şi variate, până ce are prilejul să obţină o nouă nominalizare la Oscar pentru rolul titular din Jerry Maguire, un agent sportiv care, spunând nişte adevăruri despre compania în care lucrează, îşi pierde locul de muncă, dar luptă din răsputeri să-şi reclădească viaţa. Actorul este extrem de elocvent şi obţine un al doilea Glob de Aur. Cu puţin timp înainte, Tom Cruise abordase rolul unui spion de temut în „Misiune imposibilă“ (Mission: Impossible) al lui Brian De Palma, personaj dinamic pe care îl va relua, până în 2011, cu încă trei episoade ale acestui subiect de acţiune, care îi va asigura un premiu MTV Movie Award. Un alt film de succes pe parcurs a fost şi „Deschide ochii!“ (Vanilla Sky), o dramă sentimentală, romantică, trăită de un bogat, frumos şi râvnit moştenitor al unui imperiu mediatic. În schimb, în „Cu ochii larg deschişi“ (Eyes Wide Shut), Stanley Kubrick îi oferă lui Cruise, alături de Nicole Kidman (cea de-a doua sa soţie), prilejul să joace într-un film erotic. Iar în Magnolia, actorul întruchipează cu farmec un macho vulnerabil, aducându-i cea de-a treia nominalizare la Oscar, dar şi al treilea Glob de Aur. Trebuie remarcat că Tom Cruise, până la vârsta de 50 de ani, a jucat foarte mult şi în roluri foarte variate. Cu totul remarcabil a fost în rolul colonelului de origine aristocrată Claus von Stauffenberg (1907–1944) din „Operaţiunea Valkiria“ (Valkyrie), thrillerul care evocă tentativa de asasinare a lui Hitler în vara lui 1944. În această perioadă rulează şi în sălile româneşti comedia muzicală „Rock pentru totdeauna“ (Rock of Ages), a cărei acţiune se petrece la sfârşitul anilor ’80, iar actorul interpretează un star rock aflat într-un moment de răscruce.
Ajuns la deplină maturitate creatoare, Tom Cruise are un calendar încărcat cu numeroase proiecte. Se vorbeşte de intenţia sa de a juca rolul unui actor în vârstă care se îndrăgosteşte de o cântăreaţă tânără din „S-a născut o stea“ (A Star Is Born) al lui Clint Eastwood, reluarea unui film muzical care a cunoscut până acum vreo  trei versiuni, începând din 1937.
   Tom Cruise est unul dintre actorii cei mai bine plătiţi şi cu recorduri ale încasărilor de box office, dar ştie şi să fie generos şi, în ultimul an, a primit premii cu caracter umanitar de la Centrul Simon Wiesenthal şi de la Muzeul Toleranţei pentru activităţile sale filantropice. Este unul dintre susţinătorii controversatei biserici scientologice, încă din vremea când era căsătorit cu Mimi Rogers, prima lui soţie (Katie Holmes, cu care este căsătorit din 2006, a depus recent cererea de divorţ).
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe