Newsflash
Știri

Tot ce ştim despre Ebola

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 5 2014
Tot ce ştim despre Ebola
Virusul Ebola este un patogen extrem de virulent ce reprezintă o ameninţare majoră de sănătate publică în Africa ecuatorială. În martie 2014, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat o nouă epidemie de infecţie cu virusul Ebola în Guineea, care apoi s-a răspândit în Liberia, Sierra Leone şi Nigeria, cea mai mare epidemie de până acum (peste 2.240 de cazuri suspectate şi confirmate, inclusiv 1.229 de decese, la 19 august a.c.) şi prima în care boala a fost detectată în Africa de Vest.
Pe site-ul Life Sciences Research, Thomson Reuters a publicat profilul detaliat al febrei hemoragice Ebola. Sunt prezentate structura virusului, transmiterea şi ciclul său de viaţă, patogeneza, morbiditatea, mortalitatea, factorii de risc, epidemiologia, costul, diagnosticul, diagnosticul diferenţial, prevenţia, tratamentul, ţintele pentru intervenţia terapeutică.
Infecţia cu virusul Ebola determină o imunosupresie accentuată şi un răspuns inflamator sistemic, ce culminează cu leziuni potenţial fatale ale sistemelor vascular, de coagulare şi imun. Rata de fatalitate a bolii atinge 90%. În această lună, FDA (Food and Drug Administration) a emis o autorizare de utilizare de urgenţă pentru uzul limitat, doar în laboratoare desemnate de Departamentul Apărării al SUA, a unui nou test de diagnostic in vitro al virusului Ebola, subtipul Zair – EZ1 rRT-PCR.
Diagnosticul diferenţial al bolii se face cu infecţia cu virusul Marburg, alte febre hemoragice virale, malaria, febra tifoidă, shigelloza, holera, rickettsioza, septicemia meningococică, ciuma, leptospiroza, antraxul, tifosul, febra galbenă, febra Chikungunya, hepatita virală fulminantă.
Prevenţia. În special în timpul epidemiilor, măsurile preventive trebuie luate pentru reducerea riscului de transmitere a bolii: mesaje educative de sănătate publică privind animalele potenţial infectate, reducerea contactului cu pacienţii infectaţi şi înhumarea celor suspectaţi că au decedat de Ebola. Personalul sanitar la risc de a contracta boala prin contactul cu pacienţii trebuie să poarte mănuşi şi echipament de protecţie.
Vaccinuri. Patru vaccinuri se află în faza preclinică de dezvoltare: Ad5-optZGP/DEF-201, produs de compania canadiană Defyrus, o combinaţie între DEF-201 (interferon alfa vehiculat de un adenovirus) şi un vaccin Ebola; BNSP-333-GP, dezvoltat de Departamentul sănătăţii al SUA – vaccin bivalent constând din virusul recombinant al rabiei BNSP-333 ce poartă glicoproteina tulpinii Mayinga a subtipului Zair al virusului Ebola; MVA-BN Filo, produs de compania internaţională de biotehnologie Bavarian Nordic, constă într-o versiune atenuată a virusului Vaccinia Ankara modificat ce codifică un antigen de filovirus; rVSV-Ebola, al companiei Profectus BioSciences, conţine virusul recombinant al stomatitei veziculare ce exprimă glicoproteine de suprafaţă ale virusului Ebola.
Tratament. Terapia de suport are drept scopuri menţi­nerea volumului sanguin şi a echilibrului hidroelectrolitic, managementul durerii, controlul infecţiilor secundare.
Printre potenţialele medicamente pentru tratamentul febrei hemoragice Ebola se numără agenţii antivirali, ARNsi, anticorpii monoclonali neutralizanţi.
Agenţi antivirali. Analogul nucleozidic BCX-4430, inhibitor al ARN polimerazei virale, a arătat o activitate promiţătoare la modelele rozătoare şi primate infectate cu virusurile Ebola şi Marburg.
ARN interferent mic (ARNsi) inhibă expresia genelor virale. TKM-Ebola, cunoscut şi ca Ebola SNALP (stable nucleic acid lipid particles) sau TKM-100201, este produs de Tekmira Pharmaceuticals şi constă în molecule de ARNsi ce ţintesc proteina L, proteina matricială VP40 şi cofactorul polimerazei VP35 ale virusului Ebola Zair. Din februarie 2012 a început un studiu de fază I, simplu orb, placebo controlat, pentru a evalua siguranţa şi tolerabilitatea medicamentului, farmacocinetica şi expunerea sistemică la administrarea unei singure doze crescătoare sau a mai multora.
Anticorpi monoclonali neutralizanţi. Zmapp, dezvoltat de Mapp BioPharmaceutical, LeafBio, Defyrus, Guvernul SUA şi Agenţia de Sănătate Publică a Canadei, este un amestec de trei anticorpi monoclonali umanizaţi produşi în planta de tutun, Nicotiana benthamiana (cei mai buni anticorpi din agenţii terapeutici MB-003 şi ZMAb, aflaţi în faza preclinică, respectiv faza I), care ţintesc epitopi ai virusului; este în faza de testare clinică.
La 21 august, în revista Nature, a apărut un articol în care Oliver Brady, epidemiolog la Oxford, afirmă că estimările impactului probabil al epidemiei arată că stocurile existente de medicamente potenţial utile sunt insuficiente. Autorul articolului afirmă că peste 30.000 de persoane vor avea nevoie de tratament sau profilaxie, potrivit unui scenariu conservator al evoluţiei actualei epidemii de Ebola. Aceasta în contextul în care comitetul OMS a concluzionat săptămâna trecută că utilizarea medicamentelor şi a vaccinurilor cu eficienţă nedovedită pentru a combate infecţia cu Ebola este etică dacă medicii obţin consimţământul informat al pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe