Acasă » ACTUALITATE » Știri
Transplant medular la un copil cu beta-talasemie majoră

Iftimie NESFÂNTU
vineri, 24 decembrie 2010
Centrul de Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni (CTM – ICF) a anunţat luni, 20 decembrie a.c., printr-o conferinţă de presă, realizarea cu succes a primului transplant medular la un copil cu beta-talasemie majoră. Beneficiar – o fetiţă de şapte ani, din Dolj, dependentă de transfuzii lunare încă de la vârsta de un an, donator – sora mai mare a pacientei. (...)
Centrul de Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni (CTM –
ICF) a anunţat luni, 20 decembrie a.c., printr-o conferinţă de presă,
realizarea cu succes a primului transplant medular la un copil cu
beta-talasemie majoră. Beneficiar – o fetiţă de şapte ani, din Dolj,
dependentă de transfuzii lunare încă de la vârsta de un an, donator –
sora mai mare a pacientei.
Comunicarea – Transplantul de celule stem hematopoietice în talasemia majoră a fost făcută de dl prof. dr. Constantin Arion (CTM – ICF). Recoltarea de măduvă osoasă de la donator s-a efectuat în serviciul ATI şi într-o sală de operaţie „curată“ a Institutului de Cardiologie „C. C. Iliescu“. „Evoluţia posttransplant a fost bună, hemograma s-a normalizat, pacienta nu va mai fi dependentă de transfuzii“. În străinătate, o asemenea intervenţie presupune costuri de peste 100.000 de euro (în funcţie de standardul unităţii, putând ajunge până la 150.000 de euro).
Dl prof. dr. Constantin Arion a ţinut să menţioneze că o asemenea realizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul şi participarea efectivă a dlui prof. dr. Reuven Or, şeful Centrului de Cercetare în Imunobiologie şi al Departamentului de transplant de măduvă osoasă şi imunoterapie în cancer (Spitalul Universitar Hadassah, Ierusalim), reuşita presupunând o colaborare între mai multe colective (medici, asistente şi infirmiere din CTM – ICF; echipa de medici din IOMC „Prof. dr. Alfred Rusescu“ Bucureşti; echipa ATI din Institutul de Cardiologie „C. C. Iliescu“; Departamentul de hemobiologie şi transfuzii din ICF, laboratoarele de Imunofenotipare, Hematologie, Bacteriologie şi Biochimie; administraţia ICF).
Au mai fost prezentate lucrările: Talasemia – noutăţi în diagnostic şi tratament (conf. dr. Daniel Coriu, prof. dr. Constantin Arion, dr. Anca Coliţă, Cinci ani de EXJADE (dr. Anca Coliţă). Conferinţa de presă a fost organizată de Novartis Oncology.