Newsflash
Internaționale

Trasor pentru terapia neoplasmelor endocrine

de Dr. Diana Andronache - oct. 7 2022
Trasor pentru terapia neoplasmelor endocrine

Un nou radiotrasor PET poate evalua cu precizie prezenţa unui biomarker ce indică nivelul de agresivitate tumorală în neoplasmele endocrine.

Detectarea acestui biomarker vine în ajutorul medicilor cu informaţii utile în stabilirea unui tratament personalizat. De asemenea, poate fi o ţintă pentru terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici (PRRT) în această patologie.

Neoplasmele endocrine provin din celulele neuroendocrine, care se găsesc mai ales în tractul gastrointestinal, pancreas și plămâni. Deciziile privind tratamentul sunt stabilite în funcţie de severitatea bolii și de stadiul la momentul diagnosticului.

Expresia receptorului activator al plasminogenului urokinazei (uPAR) este identificată în multe tipuri de cancer și este asociată cu un rezultat slab. Astfel, cercetătorii au dezvoltat un trasor, PET uPAR, numit 68Ga-NOTA-AE105, pentru a evalua expresia uPAR în neoplasmele neuroendocrine, dar și potenţialul terapiei ţintite cu radionuclizi.

Într-un studiu clinic prospectiv de fază 2 au fost incluși 116 pacienţi cu neoplasm neuroendocrin. Majoritatea au avut localizare la nivelul intestinului subţire (68%), iar 75% dintre pacienţii cu neoplasm neuroendocrin de grad înalt prezentau metastaze.

poza 2

Pe perioada urmăririi (în medie 28 de luni), 59 de pacienţi au prezentat progresia bolii, iar 28 de pacienţi au decedat. Expresia uPAR ridicată a avut un raport de risc de 1,87 pentru supravieţuirea fără progresie și de 2,64 pentru supravieţuirea globală.

Astfel, cercetătorii au observat că expresia uPAR a fost asociată cu un prognostic nefavorabil. Aceștia sugerează că uPAR PET este util pentru stratificarea riscului și că uPAR poate fi o ţintă promiţătoare pentru terapia ţintită la pacienţii cu neoplasm neuroendocrin.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe