Newsflash
Știri

Tratament inovator împotriva COVID-19, cu anticorpi monoclonali, folosit de medicii timișoreni

de Dorina Novac - oct. 9 2020
Tratament inovator împotriva COVID-19, cu anticorpi monoclonali, folosit de medicii timișoreni

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara au inclus în lista schemelor de tratament pentru bolnavii de COVID-19 un medicament folosit până acum în tratarea inflamațiilor generale cronice.

Potrivit reprezentanților unității medicale, este vorba de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6.

Tratament Timisoara

„Sunt studii care demonstrează că acest tratament ar reduce nevoia de ventilație mecanică la pacienții infectați cu SARS-CoV-2 care au fost diagnosticați cu pneumonie. Anticorpii monoclonali imită anticorpii generați de organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului”, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Aceștia spun că în urma administrării tratamentului, s-a constatat că în cazul pacienților cu forme moderate și severe de boală a existat o îmbunătățire a stării de sănătate.

„Avantajul este că poate fi administrat pe secție și nu este nevoie ca pacientul să fie transferat în Terapie Intensivă, cum este în cazul plasmei sau al Remdesivirului, și atunci se degrevează Secția de Terapie Intensiva de aceste cazuri”, a explicat conf. dr. Voichița Lăzureanu, coordonator Compartiment Terapie Intensivă Boli Infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

Tratamentul se administrează în patru doze, la un interval de opt ore, pe cale intravenoasă, în diluție de ser fiziologic.

Specialiștii din Timișoara mai spun însă că există o „fereastră de timp”, destul de redusă, pentru administrarea acestui medicament, astfel încât acesta să fie eficient.

„Cu cât a fost administrat mai repede în evoluția bolii, cu atât eficiența a fost mai mare. La pacienții critici, în fază terminală, există foarte puțină medicație și doar împreună cu plasma, cu Remdesivirul, cu hemodiafiltrare sau împreună cu ventilația mecanică și chiar cu instalarea unui plămân artificial mai poate să funcționeze”, a adăugat conf. dr. Voichița Lăzureanu.

Aproape 100 de pacienți infectați cu noul coronavirus, internati în Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, au beneficiat până acum de administrarea de anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukina 6.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe