Newsflash
Internaționale

Tratament promiţător pentru fibroza pulmonară idiopatică

de Dr. Diana Andronache - mai 20 2022
Tratament promiţător pentru fibroza pulmonară idiopatică

Terapia cu un inhibitor oral selectiv al fosfodiesterazei 4 previne scăderea funcţiei pulmonare la pacienţii cu fibroză pulmonară idiopatică.

1

Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) reprezintă o afecţiune cronică rară, progresivă, ireversibilă, asociată cu o rată de mortalitate ridicată. Mecanismele fiziopatologice nu sunt pe deplin elucidate, însă în evoluţia ei apar modificări ale structurii pereţilor alveolari, care devin mai groși și mai rigizi, ceea ce se poate manifesta clinic prin lipsa de aer, iniţial la efort, și tuse seacă persistentă. În prezent, există două medicamente antifibrotice aprobate, nintedanib și pirfenidonă, care au dovedit că încetinesc progresia fibrozei, fără a o opri.

Inhibarea fosfodiesterazei 4 (PDE4) este asociată cu proprietăţi antiinflamatorii și antifibrotice. Se consideră că inhibarea preferenţială a subtipului PDE4B poate fi benefică în tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice atât datorită proprietăţilor menţionate anterior, cât și faptului că se asociază cu un profil de siguranţă mai acceptabil decât inhibitorii PDE4 neselectivi. Un studiu multicentric de fază 2, randomizat, dublu orb, placebo controlat, și-a propus să evalueze profilul de siguranţă și de eficacitate al unui inhibitor oral selectiv al PDE4B, numit BI 1015550, în rândul pacienţilor cu FPI, independent de utilizarea anterioară a altui agent antifibrotic. Obiectivul principal a fost modificarea faţă de valoarea iniţială a capacităţii vitale forţate (CVF) la 12 săptămâni.

Rezultate favorabile

Potrivit rezultatelor, tratamentul cu BI 1015550 pare să stabilizeze funcţia pulmonară, indiferent dacă pacienţii au primit sau nu tratament de fond cu un agent antifibrotic în antecedente, comparativ cu grupul placebo, în care a existat o scădere marcată a capacităţii vitale forţate. Modificarea mediană a CVF a fost de 5,7 ml în grupul de tratament și de -81,7 ml în grupul placebo, în rândul pacienţilor care nu au utilizat anterior tratament antifibrotic de fond. Printre pacienţii care au utilizat însă tratament antifibrotic de fond, modificările CVF au fost de 2,7 ml, respectiv de -59,2 ml în grupul placebo. Cele mai frecvente evenimente adverse au fost tulburările gastrointestinale.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2201737

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe