Newsflash
Știri

Tratamente și indicații pentru cei cu alergii în această perioadă

de Florentina Ionescu - iun. 9 2020
Tratamente și indicații pentru cei cu alergii în această perioadă

Prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu a explicat care sunt tratamentele și indicațiile pe care medicii le pot da pacienților cărora li se declanșează alergiile în această perioadă a anului.

Medic primar în alergologie şi imunologie clinică, dr. Carmen Bunu Panaitescu a susținut săptămâna trecută un briefing găzduit de platforma MedicHub.ro și a răspuns la mai multe întrebări referitoare la alergiile sezoniere și la astmul alergic.

alergii sezoniere briefing medichub

Un lucru esențial pe care l-a precizat medicul primar a fost că trebuie menținută legătura între pacienții alergici și medicul curant.

„Dacă persoana cu simptome alergice are simptome pentru prima oară, este important să consulte un medic specialist pentru a se pune corect diagnosticul de alergie. Dacă persoana se știe alergică de mai mult timp și știe și care este alergenul sensibilizant, trebuie urmate în primul rând măsurile de evitare a contactului cu alergenul”, a precizat Carmen Bunu Panaitescu.

Când nu este suficient să fie evitați factorii declanșatori ai alergiei, fie din mediul exterior, fie din locuință, trebuie inițiată terapia medicamentoasă adecvată manifestărilor alergice.

Citește și: Vitamina C, în relație cu infecția cu SARS-CoV-2

Rinita și astmul alergic au unele abordări terapeutice similare, cât și tratamente specifice menite să controleze procesul inflamator din organism, a mai explicat medicul citat.

bunu_panaitescu
 Prof. univ. dr. Carmen Bunu Panaitescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică

Aceste tratamente specifice încep cu: corticosteroizii inhalatori, beta 2 agoniștii și antihistaminicele, și ajung până la tratamente noi, inovative, legate de terapiile biologice bazate pe anticorpi monoclonali care se adresează formelor severe de boală, a completat medicul alergolog.

„Administrarea corticoizilor inhalatori precoce și conform indicațiilor poate îmbunătăți controlul astmului și poate normaliza funcția pulmonară, fiind medicamente bine tolerate și sigure, chiar în condițiile infecției cu SARS-CoV-2 a pacienților astmatici. Dacă indicațiile la primele cazuri erau de evitare a corticoterapiei, ceea ce toate ghidurile actuale recomandă la nivel mondial este să se continue terapia cu corticoizi inhalatori în astm, chiar în condițiile infecției COVID-19”, a declarat prof. dr. Carmen Bunu Panaitescu în cadrul briefingului pe care l-a susținut pe platforma MedicHub.

Aceasta a mai precizat că tratamentul corect al rinitei alergice este, de asemenea, important pentru controlul astmului. De ce? Pentru că de multe ori ignorarea tratamentului rinitei poate avea ca rezultat o evoluție nefavorabilă a astmului.

În același timp, medicul citat a adăugat că în privința rinitei alergice, antihistaminicele de nouă generație blochează efectele histaminei și nu au efectele adverse ale antihistaminicelor de generația întâi.

„Mai mult, antihistaminicele dezvoltate recent blochează și alți mediatori ai inflamației antialergice, asigurând un control mai bun al simptomelor”, a subliniat dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Alte variante recomandate în controlul și tratarea alergiilor sunt:

  • corticosteroizii nazali (reduc inflamația locală și controlează toate simptomele de inflamație alergică, inclusiv pe cele oculare);
  • combinațiile noi de corticosteroizi și antihistaminice intranazale (au eficiență și mai crescută, asigură un control mai rapid al procesului inflamator);
  • medicația decongestionantă (ajută la ameliorarea congestiei nazo-sinusale, însă trebuie administrată pe timp scurt);
  • imunoterapia alergen specifică – este „una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu alergiile”, mai spune dr. Carmen Bunu Panaitescu; ea este considerată, practic, singura terapie care modifică evoluția bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranță.

„Imunoterapia alergen specifică trebuie luată în considerare la pacienții astmatici dacă boala este declanșată prin expunerea la alergene care nu pot fi evitate și dacă simptomele de astm sunt frecvente și nu sunt ușor de controlat cu terapia medicamentoasă. Pentru România este de subliniat în mod particular indicația de tip imunoterapie la cei alergici la acarienii din praful de casă, la care expunerea este permanentă și imposibil de evitat, și la ambrozie, la care expunerea este pe o perioadă lungă și la care pacientul are imposibilitatea de a evita contactul, având în vedere cantitatea extrem de mare din aer în perioade lungi din vară și toamnă”, a conchis medicul Carmen Bunu Panaitescu.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe