Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tratamentul tuberculozei începe și se încheie cu medicul de familie

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 24 ianuarie 2020

Medicii de familie sunt implicați atât în îndrumarea pacienților către centrele de pneumoftiziologie, cât și în monitorizarea reacțiilor adverse la tratament.

Medicii de familie au analizat o serie de aspecte de interes, în cadrul Conferinței Regionale de Medicina Familiei „Medicul de familie, practician și manager” - „Zilele medicale dr. Mircia Iorga”, care a avut lor în decembrie la București. 

Rolul medicului de familie în circuitul pacientului cu tuberculoză (TB) este foarte important, atrag atenția specialiștii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Medicii de familie sunt implicați atât în îndrumarea pacienților către centrele de pneumoftiziologie, cât și în monitorizarea reacțiilor adverse la tratament.

Despre noutățile de diagnostic și tratament în TB, precum și despre avantajele și dezavantajele tratamentului în ambulatoriu sau în spital s-a discutat pe larg la sfârșitul anului trecut, în Capitală, în cadrul Conferinței Regionale „Medicul de familie – practician și manager” - „Zilele medicale Dr. Mircia Iorga”. 

Conform datelor din ghidul metodologic citat de Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, rețeaua de medicină primară are un rol complex în înrolarea, tratamentul și diagnosticarea pacienților cu TB. Astfel, spune ea, medicii de familie contribuie la derularea programului național de control al TB și sunt implicați în mai multe etape:

Stigmatizarea cadrelor medicale

În opinia psihologilor, de multe ori pacienții cu TB sunt stigmatizați, însă nici medicii care îi tratează nu sunt feriți de stigmat. Cătălina Constantin, psihoterapeut și președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (TB-MDR), a avut o prezentare foarte interesantă pe acest subiect, evocând câteva povești din viața reală. Ea a mărturisit că i-a fost greu să înțeleagă cum un medic pneumoftiziolog poate fi stigmatizat de semenii lui. Sunt folosite uneori sintagme precum: medicul ftiziolog este „bulinolog”, „pastilist”, „are o perspectivă unică, aceea de a trata tuberculoza”.

Psihoterapeuta a explicat că, pe lângă răspândirea corectă și eficientă a informațiilor despre TB, societatea are nevoie și de prevenție în ceea ce privește această patologie: „În opinia mea, tratamentul tuberculozei începe și se termină cu medicul de familie. Sunteți mai aproape de pacienții dumneavoastră decât un medic specialist. Sunteți cei mai în măsură pentru a detecta pe cineva care ar putea să aibă TB și sunteți cei cu care pacientul poate să termine cu succes tratamentul”, a conchis Cătălina Constantin.

„Am întâlnit medici pneumologi care au fost bolnavi de TB și de tuberculoză multidrog rezistentă care au fost stigmatizați de propriii colegi, în spitalul în care lucrau. La rândul lor, acești medici au experimentat acea dificultate extraordinară de a face față tratamentului pentru TB-MDR” – Cătălina Constantin, psihoterapeut.

Etichete: medic de familie tuberculoză TBC monitorizare TBC tratament

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.