Newsflash
Știri

Tratamentul tuberculozei începe și se încheie cu medicul de familie

de Florentina Ionescu - ian. 24 2020
Tratamentul tuberculozei începe și se încheie cu medicul de familie

Medicii de familie sunt implicați atât în îndrumarea pacienților către centrele de pneumoftiziologie, cât și în monitorizarea reacțiilor adverse la tratament.

Medicii de familie au analizat o serie de aspecte de interes, în cadrul Conferinței Regionale de Medicina Familiei „Medicul de familie, practician și manager” - „Zilele medicale dr. Mircia Iorga”, care a avut lor în decembrie la București. 

Rolul medicului de familie în circuitul pacientului cu tuberculoză (TB) este foarte important, atrag atenția specialiștii de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Medicii de familie sunt implicați atât în îndrumarea pacienților către centrele de pneumoftiziologie, cât și în monitorizarea reacțiilor adverse la tratament.

Despre noutățile de diagnostic și tratament în TB, precum și despre avantajele și dezavantajele tratamentului în ambulatoriu sau în spital s-a discutat pe larg la sfârșitul anului trecut, în Capitală, în cadrul Conferinței Regionale „Medicul de familie – practician și manager” - „Zilele medicale Dr. Mircia Iorga”. 

Conform datelor din ghidul metodologic citat de Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, rețeaua de medicină primară are un rol complex în înrolarea, tratamentul și diagnosticarea pacienților cu TB. Astfel, spune ea, medicii de familie contribuie la derularea programului național de control al TB și sunt implicați în mai multe etape:

  • participă, colaborând cu medicul specialist din dispensarul de pneumoftiziologie, la efectuarea anchetei epidemiologice; totodată, ajută la implementarea unor măsuri pentru a depista cazurile de TB;

  • asigură, colaborând cu medicul pneumolog, tratamentul profilactic pentru persoanele care au intrat în contact cu pacienții contagioși cu TB, cât și pentru alte persoane cu risc mare de a se îmbolnăvi;

  • asigură administrarea tratamentului la bolnavii înscriși pe liste și care au acces dificil la dispensarele de pneumoftiziologie;

  • monitorizează pacientul pentru situațiile în care apar reacții adverse la tratament și îl trimit de urgență în dispensarul de pneumoftiziologie.

Stigmatizarea cadrelor medicale

În opinia psihologilor, de multe ori pacienții cu TB sunt stigmatizați, însă nici medicii care îi tratează nu sunt feriți de stigmat. Cătălina Constantin, psihoterapeut și președintele Asociației pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (TB-MDR), a avut o prezentare foarte interesantă pe acest subiect, evocând câteva povești din viața reală. Ea a mărturisit că i-a fost greu să înțeleagă cum un medic pneumoftiziolog poate fi stigmatizat de semenii lui. Sunt folosite uneori sintagme precum: medicul ftiziolog este „bulinolog”, „pastilist”, „are o perspectivă unică, aceea de a trata tuberculoza”.

Psihoterapeuta a explicat că, pe lângă răspândirea corectă și eficientă a informațiilor despre TB, societatea are nevoie și de prevenție în ceea ce privește această patologie: „În opinia mea, tratamentul tuberculozei începe și se termină cu medicul de familie. Sunteți mai aproape de pacienții dumneavoastră decât un medic specialist. Sunteți cei mai în măsură pentru a detecta pe cineva care ar putea să aibă TB și sunteți cei cu care pacientul poate să termine cu succes tratamentul”, a conchis Cătălina Constantin.

„Am întâlnit medici pneumologi care au fost bolnavi de TB și de tuberculoză multidrog rezistentă care au fost stigmatizați de propriii colegi, în spitalul în care lucrau. La rândul lor, acești medici au experimentat acea dificultate extraordinară de a face față tratamentului pentru TB-MDR” – Cătălina Constantin, psihoterapeut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe