Newsflash
Internaționale

Tratarea obezităţii cu tirzepatidă

de Dr. Diana Andronache - iul. 29 2022
Tratarea obezităţii cu tirzepatidă

Terapia cu tirzepatidă, administrată o dată pe săptămână, este asociată cu reduceri semnificative și susţinute ale greutăţii corporale în rândul pacienţilor cu obezitate.

poza1

        Obezitatea este cea mai răspândită boală cronică la nivel mondial, afectând aproximativ 650 de milioane de adulţi. De-a lungul timpului, tratamentul obezităţii a fost orientat pe strategii de schimbare a stilului de viaţă. S-a observat că obezitatea este o boală metabolică complexă ce implică multiple mecanisme centrale și periferice. Astfel, mai multe ghiduri clinice recomandă în prezent tratament farmacologic în cazul persoanelor cu obezitate sau supraponderale care asociază și complicaţii.

Studii recente au arătat că agoniștii de receptor GLP-1 pot fi eficienţi în scăderea în greutate, cu un profil de siguranţă acceptabil. De asemenea, polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP), un alt hormon intestinal, are multiple efecte în organism. Cea mai importantă acţiune a acestor doi hormoni incretinici o reprezintă stimularea secreţiei insulinice, precum și menţinerea homeostaziei glucozei.

O moleculă care activează atât receptorul GIP, cât și pe cel al GLP poate duce, teoretic, la o mai mare eficacitate în ceea ce privește
scăderea în greutate. Tirzepatida este o peptidă ce se poate administra injectabil subcutanat, o dată pe săptămână, și are activitatea agonistă menţionată anterior. În studiile de fază 2 în care au fost incluse persoane cu diabet zaharat tip 2, tirzepatida a indus o scădere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic. Astfel, a fost conceput studiul SURMOUNT-1 pentru a evalua profilul de eficacitate și siguranţă al terapiei cu tirzepatidă și în rândul adulţilor cu obezitate sau supraponderali care nu aveau diabet.

Beneficii semnificative

La momentul iniţial, greutatea corporală medie a fost de 104,8 kg, indicele de masă corporală (IMC) mediu a fost de 38,0, iar 94,5% dintre participanţi aveau un IMC de 30 sau mai mult. Datele obţinute arată că modificarea medie a greutăţii în săptămâna 72 a fost de -15,0% cu o doză săptămânală de 5 mg de tirzepatidă, de până la -19,5% cu o doză de 10 mg și -20,9% cu o doză de 15 mg, comparativ cu -3,1% în rândul celor care au primit placebo.

Astfel, toate cele trei doze de tirzepatidă au fost superioare placebo. De asemenea, au fost observate beneficii semnificative și asupra factorilor de risc cardiovascular și metabolic. Cele mai frecvente evenimente adverse în grupul tirzepatidă au fost în sfera gastrointestinală, iar cele mai multe au fost ușoare sau moderate.

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2206038

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe