Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Trei factori-cheie de prevenție a diabetului

Viața Medicală
Redacția Viața Medicală vineri, 13 noiembrie 2020, ora 17:51

De Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită anual pe 14 noiembrie, conf. univ. dr. Corina Zugravu oferă câteva sfaturi de stil de viață pentru a preveni această boală.

Peste 1,7 milioane de persoane adulte sunt înregistrate cu diabet în România, conform unui studiu național din 2017, o boală cu atât mai serioasă în contextul actual, pacienții fiind vulnerabili în fața infectării cu SARS-CoV-2.

Nutritie echilibrataCu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, sărbătorită pe 14 noiembrie, conf. univ. dr. Corina Zugravu, medic primar în Igiena Alimentației și Nutriție, membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife, ne vorbește despre ce stil de viață ar trebui să adoptăm, ce alimente să consumăm și cât de importantă este mișcarea pentru a preveni și a reduce efectele acestei boli.

„Alimentația rațională, somnul suficient, hidratarea și mișcarea sunt punctele cardinale pentru a avea un stil de viață echilibrat. Este foarte important să avem o alimentație bogată în fibre, dar săracă în glucide simple și grăsimi, alături de un stil de viață activ, deoarece supraponderalitatea și obezitatea sunt de regulă problemele care preced și însoțesc, în cele mai multe cazuri, diabetul.

Astăzi, nu mai există, ca în trecut, un regim alimentar pentru diabetici, nu există restricții absolute, dar alimentele cu index glicemic mare, cele bogate în zaharuri și grăsimi trebuie mâncate cât mai rar sau chiar deloc.

Produsele de cofetărie, pâinea albă, fructele uscate, anumite fructe proaspete, orice preparat din cereale rafinate nu sunt prietenoase cu corpul nostru, iar în cazul îmbolnăvirii de diabet, acestea trebuie evitate aproape total”, este sfatul dr. Corina Zugravu.

Dr. David Herber, președinte al Institutului Herbalife Nutrition, precizează, la rândul său, că în lupta împotriva diabetului și a riscului de obezitate „totul începe de la alegeri sănătoase și obiceiuri alimentare bune”. El atrage atenția asupra importanței integrării în programul zilnic a alimentelor cu conținut glicemic redus precum legume, fructe întregi, fasole și majoritatea cerealelor integrale 100%, care sunt bogate în fibre și asigură sațietatea. Aceste tipuri de alimente sunt, de asemenea, bogate și în substanțe nutritive pentru ca nutriția să fie maximizată cu limitarea caloriilor în exces.

Trei tehnici pentru un bun management al greutății

  • Automonitorizarea: Studiile(1) au demonstrat că automonitorizarea este asociată unor rezultate îmbunătățite de tratament, iar pacienții declară că este unul dintre cele mai utile instrumente de management al greutății.
  • Controlul stimulilor: Identificarea și modificarea indiciilor asociate mâncatului în exces și inactivității pot facilita menținerea unor obiceiuri sănătoase. Controlarea indiciilor asociate mâncatului în exces sau unui stil de viață sedentar poate fi utilă la menținerea pe termen lung a greutății(2) întrucât expunerea la aceste elemente declanșatoare poate cauza revenirea la greutatea inițială.
  • Managementul stresului: Stresul este principalul factor declanșator(3) al mâncatului în exces. Respirația profundă, relaxarea mușchilor și meditația sunt tehnici dovedite de reducere a stresului(4) ce pot minimiza distragerea atenției de la evenimente stresante care interferează cu adoptarea și menținerea unor comportamente noi.
(1)https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789405802126?via%3Dihub

Self-monitoring may be necessary for successful weight control. Raymond C. Baker, Daniel S. Kirschenbaum. Behavior Therapy Volume 24, Issue 3, Summer 1993, Pages 377-394

(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8363200

Evidence for success of behavior modification in weight loss and control. Foreyt JP, Goodrick GK. Ann Intern Med. 1993

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2239754

Maintenance and relapse after weight loss in women: behavioral aspects. Kayman S, Bruvold W, Stern JS. Am J Clin Nutr. 1990 Nov;52(5):800-7.

(4) https://www.springer.com/la/book/9781461455370

Etichete: ziua mondiala a diabetului herbalife Corina Zugravu

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.