Newsflash
Știri

Trei pacienți norocoși

de Dan Dumitru MIHALACHE - aug. 1 2016
Trei pacienți norocoși
     În urma unui parteneriat între Institutul Clinic Fundeni (ICF) și Centrul Amethyst Radiotherapy din București, trei pacienți cu leucemie mieloidă limfoblastică au beneficiat, gratuit, de proceduri de iradiere corporală totală, în vederea efectuării transplantului medular la ICF. Tehnica de iradiere corporală totală (Total Body Irradiation – TBI) este parte a protocolului internațional de pregătire a pacienților cu afecțiuni hematologice maligne, în special leucemie acută limfoblastică, pentru a primi trans­plantul de măduvă osoasă.
     Dr. Alina Daniela Tănase, coordonatoarea programului de transplant medular și directorul medical al ICF, spune că, înainte de infuzarea celulelor, pacientul este supus unui tratament care conține chimioterapie cu sau fără radioterapie (iradiere corporală totală). „Procedura de iradiere corporală totală pe de-o parte distruge toate celulele organismului gazdă, iar pe de altă parte face o imunosupresie, ajutând să se prindă celulele noi în organismul gazdă și chiar face loc celulelor sănătoase pentru a crește și a se dezvolta în organismul gazdă“, a explicat aceasta, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Clinica Amethyst din Capitală.
     Procedura, realizată în premieră în România, prin tehnologia IMRT–VMAT, este una complexă, care se face în medie timp de șase zile consecutiv și presupune aplicarea zilnică a unui protocol strict de sterilizare. „Este o procedură care se face în condiții de bloc operator“, spune dr. Cristian Barbu, coordonatorul programului TBI din cadrul Amethyst Radiotherapy. El spune că tratamentul prin această procedură durează aproximativ două ore per ședință, în condițiile în care, în mod normal, la un pacient care se tratează prin tehnologia IMRT–VMAT ședința durează aproximativ zece minute.
     Practic, procedura presupune scanarea întregului corp, din doi în doi milimetri, și reconstruirea fiecărei secțiuni, de la os până la organe, astfel încât să rezulte o reconstrucție virtuală în volum a pacientului. Urmează etapa de optimizare, în care se delimitează structurile care vor fi iradiate (cele osoase), de restul țesuturilor. Comparativ cu chimioterapia, sau cu alte soluții existente, iradierea corporală totală are o rată de succes de 100% și o toxicitate mult mai redusă asupra țesuturilor sănătoase, spune prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular din cadrul ICF. Potrivit acestuia, tehnica de iradiere corporală totală s-a implementat de ceva timp la noi, dar printr-o metodologie ceva mai veche, însă de aproximativ patru ani nu s-a mai putut face, „din motive obiective“. Acest proiect a fost demarat de mai bine de un an, pentru că „aveam nevoie de această tehnică, făcută cu aparate moderne“, adaugă Daniel Coriu.
     „Până în prezent, pacienții care aveau indicație de iradiere corporală totală și transplant de măduvă erau trimiși în străinătate la tratament, costurile suportate de stat ridicându-se la aproximativ 200.000 de euro. În țară, costul celor două proceduri este de circa 70.000 de euro, din care doar transplantul este decontat de stat“, a declarat dr. Carmen Orban, managerul ICF.
     La Institutul Clinic Fundeni, cca 80 de pacienți (adulți și copii) sunt diagnosticați anual cu această boală, dintre care 10–15 au indicație de iradiere corporală totală și transplant medular.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe