Newsflash
Știri

Trei persoane salvate în urma prelevării de organe de la un pacient în moarte cerebrală

de Dorina Novac - iul. 17 2020
Trei persoane salvate în urma prelevării de organe de la un pacient în moarte cerebrală

Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş au realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală.

Potrivit Agenției Naționale de transplant (ANT), în spatele fiecărui acord, care duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general a personalului secţiei ATI şi a coordonatorului de transplant.

donare organe
Sursă imagine: Pixabay

 

„Cu eforturi, având în vedere toate restricţiile dictate de pandemia de COVID-19, cu foarte multă răspundere şi profesionalism, echipa spitalului din Tg. Mureş (dr. Mihai Morariu – kdp şi As. Andrei Burghelea – coordonator transplant) a făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar şi cursa pentru viaţă să poată fi pornită”, transmite ANT.

La intervenţia de prelevare au participat echipele Institutului Clinic Fundeni pentru ficat (dr. Guenady Vatachki, dr. Alexandru Onofrei, as. Marius Păun) şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (dr. Andrei Tomuta, dr. Dan Pop) pentru rinichi.

Sursa citată precizează că este a 5-a acţiune de coordonare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş de la începutul anului şi a doua în decurs de câteva zile.

prelevare organe
Sursă imagine: Agenția Națională de Transplant / Facebook

 

Prelevarea a fost continuată de echipele medicale de transplant ale celor două centre de excelenţă.

Astfel, la Institutul Clinc Fundeni, viaţa unui pacient de 47 ani, aflat într-o stare foarte gravă, a fost salvată prin transplant de ficat, de echipa chirurgicală condusă de conf. dr. Vlad Braşoveanu, și cu sprijinul echipei ATI coordonată de prof. dr. Dana Tomescu.

În acelaşi timp, specialiștii ICUTR Cluj, sub coordonarea dr. Florin Elec, au realizat intervenţii de transplant renal pentru o femeie de 37 ani, aflată în dializă de 18 ani, şi un bărbat de 48 ani cu 4 ani de dializă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe