Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Trendurile pieţei europene a drogurile

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 21 decembrie 2011
Cel mai recent raport al Uniunii Europene asupra consumului de droguri confirmă evoluţiile recente: tranziţia lentă de la droguri „tradiţionale“ precum cocaina, marijuana şi opiaceele, către noile droguri sintetice. Acestea – printre care se numără ecstasy şi amfetaminele – sunt fabricate ilegal în Europa din precursori chimici importaţi. Aproximativ 11 milioane de europeni (reprezentând 3,2% din populaţia adultă) au încercat ecstasy şi circa 12,5 milioane (3,8%) au experimentat amfetaminele. Noi droguri apar în fiecare an – astfel, UE identificase 41 de substanţe noi în 2010, faţă de 24, cu un an mai devreme. Acestea sunt tot mai disponibile pe internet şi s-au răspândit cu rapiditate în statele membre, care au dificultăţi în prevenirea comercializării lor.
Potrivit raportului, consumul de canabis, cel mai răspândit drog ilicit din Europa, îşi continuă declinul în rândul tinerilor, fiind posibil legată de reducerea consumului de tutun, schimbarea stilului de viaţă şi înlocuirea cu droguri „la modă“. Cu toate acestea, aproximativ 78 de milioane de adulţi au încercat la un moment dat canabisul, bărbaţii tineri fiind cel mai probabil să devină utilizatori frecvenţi. Totodată, popularitatea cocainei pare să-şi fi atins apogeul. Studii recente au constatat declinul consumului în vestul Europei, unde era cel mai ridicat. Raportul sugerează că, în perioadă de austeritate, consumatorii consideră acest drog mai puţin atractiv, în condiţiile în care un gram se vinde cu 50–80 de euro. Aproximativ 14,5 milioane de europeni au încercat cocaina.
Fiecare ţară este în mare măsură responsabilă pentru politica în privinţa drogurilor care însă, fiind o problemă transfrontalieră, face obiectul cooperării dintre statele membre UE. În octombrie a.c., Comisia Europeană a anunţat că va propune norme mai clare şi ferme de luptă împotriva noilor droguri şi a traficului – atât cu acestea, cât şi cu substanţele folosite în procesul de producere –, printre care reguli cu privire la confiscarea bunurilor implicate în traficul de droguri.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.