Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Trioul care a câștigat premiul Nobel pentru medicină

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ luni, 7 octombrie 2019, ora 12:47

Premiul Nobel din acest an pentru Fiziologie sau Medicină a fost acordat lui William G. Kaelin (Universitatea Harvard, Boston) împreună cu Gregg L. Semenza (Universitatea Johns Hopkins, Baltimore) și Sir Peter J. Ratcliffe (Universitatea Oxford, Regatul Unit) pentru descoperirea modului în care celulele organismului percep oxigenul și se adaptează la acesta.

În funcție de concentrațiile de oxigen din mediu în celulele organismului se produc modificări la nivel genic care modifică metabolismul celular sau influențează remodelarea tisulară. În jurul anilor 1990 Semenza a descoperit un factor de transcripție implicat în aceste modificări dependente de oxigen pe care l-a numit HIF (Hypoxia Inducible Factor) și care este format dintr-un component  HIF sensibil la oxigen. În 1995 William Kaelin Jr. a fost implicat într-un studiu prin care a clonat prima genă de supresie tumorală von Hippel-Lindau (VHL). Sir Peter J. Ratcliff  a demonstrat în 1999 că există o asociere între VHL și HIF.

Modul în care VHL reglează activitatea HIFdepinde de hidroxilarea HIF, modificare dependentă de oxigen. Prin munca celor trei laureați ai premiului Nobel s-a demonstrat nivelul de oxigen din celula animală determină modificări ale expresiei genice prin acțiunea factorului de transcripție HIF. Această descoperire va facilita o mai bună cunoaștere a eritropoiezei, angiogenezei și reglarea sistemului imun. Comitetul premiilor Nobel este de părere că lucrarea va determina apariția unor noi tratamente pentru lupta împotriva anemiei, cancerului sau a altor boli.

Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină este acordat în urma unei adunări la Institutul Karolinska din Stockholm încă din anul 1901. Laureații urmează să fie premiați pe 10 decembrie în cadrul ceremoniei de acordare a premiilor Nobel.

 

 

Copyright © Nobel Media 2019. Illustration: Niklas Elmehed

Etichete: nobel premii nobel medicina William G. Kaelin Gregg L. Semenza Sir Peter J. Ratcliffe

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.