Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tromboza venoasă, pericol letal

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 16 octombrie 2019, ora 16:38

Tromboza este responsabilă pentru unul din patru decese la nivel mondial, iar tromboembolismul venos ucide mai multe persoane în fiecare an decât cancerul de sân. Pentru a marca Ziua Internațională a Trombozei, celebrată anual la 13 octombrie, și pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolelor trombozei, la Institutul Clinic Fundeni a avut loc recent o dezbatere pe această temă.

Abordare multidisciplinară

„Ne-am întâlnit pentru a încerca să vedem unde ne situăm în acest moment și ce soluții putem găsi pentru a reduce incidența acestei boli. Sigur, rezolvarea ține de o echipă multidisciplinară. Aici este una dintre cele mai importante concluzii ale acestei întâlniri: necesitatea creării la nivel național a unei comisii multidisciplinare din care să facă parte colegi din cardiologie, chirurgie, chirurgie vasculară, terapie intensivă și, bineînțeles, hematologie. Noi, ca hematologi, suntem chemați în a pune diagnosticul și a înțelege care este cauza procesului trombotic. La finalul acestei acțiuni trebuie să avem niște direcții foarte clare în ceea ce privește diagnosticul și terapia”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, medic primar hematologie.

tromboza

Pacienții ajung tardiv la specialist

Expertul a precizat că tromboza netratată la timp poate duce la deces, de aceea este important să nu se întârzie tratamentul și ca acesta să fie aplicat în funcție de tipul de afecțiune: „Neglijată, tromboza duce la tromboembolie pulmonară și deces. Ea necesită o expertiză din partea medicului. Medicii, în general, sunt bine pregătiți, nu aici este problema, ci este vorba de timpul la care se ajunge la specialist. Pacientul trebuie să ajungă cât se poate de repede la medic, pentru că în funcție de vechimea trombozei se poate interveni cu tromboliză, dacă e o tromboză recentă, sau cu o terapie clasică, anticoagulantă, dacă vorbim de o tromboză veche”.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: tromboza tromboza venoasa ziua internationala a trombozei

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.