Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Tu poți fi șansa la viață!

Viața Medicală
Bianca PÂNZARU luni, 10 iunie 2019, ora 07:19

Anual, pe 28 mai este sărbătorită ziua mondială de luptă împotriva cancerelor de sânge. În acest context Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), Asociația Română Împotriva Leucemiei (ARIL) și Societatea Română de Transplant Medular (SRTM) au organizat marți, la București, conferința de presă „Donează și salvează”.

Specialiști din domeniul sănătății s-au reunit săptămâna aceasta pentru un scop comun: informarea populației cu privire la posibilitatea de a deveni donator de celule stem hematopoietice. Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum înscrierea în Registrul Donatorilor se face prin completarea unui formular cu datele personale de contact pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/. Acest lucru crește șansele unui bolnav de a-și găsi donatorul compatibil.

„Noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să vă recoltați singuri probele și durează doar cinci minute. Dumneavoastră ne trimiteți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, noi facem analizele și dacă totul este în regulă, vă anunțăm că ați devenit un potențial donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie să faceți este să așteptați să fiți contactat. Este foarte posibil să nu vă contactăm niciodată, dar dacă ați putea fi șansa la viață pentru cineva?” a spus Dr. Aurora Dragomirișteanu, director general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Compatibilitatea, o reală problemă

La fiecare 35 de secunde, în lume, un copil sau un adult este diagnosticat cu cancer de sânge. Pentru mulți dintre pacienții care primesc un astfel de diagnostic, singura soluție o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. Anual, la nivel mondial peste 80.000 de oameni afectați de această boală și peste 30 de oameni din România așteaptă donatorul compatibil. Însă doar 25% dintre cazuri există compatibilitate între donator și pacient, șansa de a găsi persoana potrivită fiind de 1 la 200.000, până la 500.000.

Până acum, peste 200 de români au beneficiat de transplant de celule stem, doar nouă dintre aceștia și-au găsit donatorul compatibil în țară. Registrul donatorilor români este conectat cu registrele altor 52 de țări, care împreună numără în prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC