Newsflash
Știri

Tuberculoza: rezultatele sunt încurajatoare

Tuberculoza: rezultatele sunt încurajatoare
   Tuberculoza, unul dintre cei mai redutabili „ucigaşi“ ai omenirii, rămâne încă un pericol permanent pentru populaţie, o problemă prioritară de sănătate publică a unui însemnat număr de ţări. Deşi, în timp şi în lume s-au înregistrat numeroase progrese în combaterea tuberculozei, aspectele frecvente şi inedite de ordin medico-social pe care le generează constant boala impun o fermitate fără precedent a măsurilor de limitare, reducere şi în final eliminare a flagelului. Acesta este, de altfel, şi mesajul pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) l-a emis cu prilejul „Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, unul foarte optimist de altfel: „Suntem generaţia care poate elimina tuber­culoza“.
   În fiecare an, în lume mor 1,5 milioane de oameni din cauza tuberculozei. TB este a şaptea cauză de deces la nivel mondial, o treime din populaţia globului fiind infectată. În 2010 s-au înregistrat 1,45 milioane de decese prin TB, echivalând cu 3.800 de decese/zi.
   Anual se apreciază că apar 8,8 milioane de cazuri noi, incidenţa globală la nivel mondial fiind de 128%ooo, cu cele mai multe cazuri înregistrate în Asia (59%) şi Africa (26%).
   Deşi România s-a situat, din punctul de vedere al incidenţei globale a TB, pe primele locuri în Regiunea Europa a OMS (locul 6 în anul 2009, după Kazahstan, Republica Moldova, Georgia şi Kârgâzstan), ocupând chiar primul loc printre ţările membre ale Uniunii Europene încă de la aderarea sa în 2007, evoluţia endemiei prin tuberculoză s-a caracterizat, începând din anul 2003, printr-o tendinţă evidentă de scădere a principalilor indicatori epidemiometrici, o contribuţie esenţială având-o extinderea Strategiei DOTS la scara întregii ţări. De altfel, implementarea Programelor de Control al Tuberculozei (PNCT) pe termen mediu, începând din anul 2007, sub auspiciile OMS şi coordonarea Ministerului Sănătăţii, a constituit garantul realizărilor obţinute în aceşti ani în controlul TB, rata de succes terapeutic anuală a cazurilor sursă depăşind constant 80%.
   În sensul celor arătate, incidenţa globală (IG) a TB (cazuri noi şi recidive) a scăzut în ultimii 10 ani cu 42% de la un maximum de 142,2%ooo în anul 2002, la 79%ooo în anul 2012 (fig. 1).
   În ceea ce priveşte numărul de cazuri noi şi recidive înregistrate anual şi acesta a scăzut cu 13.290, de la30.984 în 2002 la 17.694 în 2012. Mortalitatea a scăzut de la 10,8%ooo în anul 2002 la 6%ooo în anul 2011 (fig. 2).
   În concordanţă cu tendinţa favorabilă a endemiei TB din ţara noastră în ultimii ani, incidenţa TB la copiii între 0 şi 14 ani a scăzut în mod semnificativ, de la 48,2%ooo în anul 2002 (1.843 cazuri) la 28,3%ooo în anul 2011 (770 cazuri) (fig.3).
   O problemă de importanţă epidemiologică majoră o reprezintă extinderea TB chimiorezistente în lume, ceea ce a condus la concentrarea atenţiei internaţionale asupra problemei acestei forme de TB. TB chimio­rezistentă pune serioase obstacole în controlul TB în lume. Tulpinile chimiorezistente sunt la fel de contagioase ca şi cele sensibile. TB cu tulpini sensibile se poate vindeca în procent de peste 95%, dar cea cu tulpini rezistente la izoniazidă sau rifampicină are şanse de vindecare sub 56%.
    În România, datele rezultând din notificarea cazurilor MDR din anii 2008 şi 2011 atestă o tendinţă de scădere a acestora (fig. 4).
   În vederea creşterii controlului TB şi în conformitate cu strategia de ţară preconizată pentru perioada 2013–2017, focalizarea atenţiei este îndreptată în această etapă sporirii accesibilităţii tuturor la Programul anti-TB, acordându-se prioritate urmă­toarelor măsuri prevăzute de acesta: • intro­ducerea progresivă, într-un număr limitat de laboratoare performante, a tehnicii moleculare rapide capabilă a depista în timp mai scurt TB şi chimiorezistenţele • procurarea prin procedură de achiziţie centralizată a medicamentelor anti-tuberculoase • o mai bună integrare a copiilor în practici standard de control al tuber­culozei • diag­nosticarea corectă şi tratarea tuturor persoanelor care suferă de MDR-TB (până în anul 2015) • testarea HIV a tuturor pacienţilor TB şi controlul TB al persoanelor seropozitive cu asigurarea tratamentului pre­ventiv anti TB al celor infectaţi HIV • perfecţionarea continuă a sistemului standardizat de înre­gistrare şi raportare imple­mentat şi bazat pe ana­liza de cohortă trimestrială • creş­terea implicării tuturor furnizorilor de servicii medicale în controlul TB (neguver­namentale şi private), cu asigurarea aderenţei acestora la standardele oficiale de asistenţă a tuberculozei • ela­borarea unor intervenţii, prin schimbarea compor­tamentului în populaţia generală, prin cunoaşterea unor metode de prevenirea trans­miterii TB • faci­litarea şi promo­varea cercetării în domeniul trata­mentului, diagnos­ticului şi profilaxiei tuberculozei (diagnosticul rapid, noi medicamente MDR şi un vaccin sigur şi eficient).
   Revenind la mesajul emis de OMS cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei, elimi­narea tuberculozei ca problemă globală de sănătate publică este definită de StopTB Partenership şi anume: eliminarea TB din întreaga lume până în anul 2050, respectiv reducerea până în acel an a incidenţei bolii la un caz la un milion de locuitori pe an. În mod pragmatic, efortul concertat al tuturor factorilor implicaţi în combaterea tuberculozei trebuie să plece de la înţelegerea lichidării tuberculozei ca un proces de reducere la minimum a răspândirii infecţiei tuberculoase, stăpânirea fermă a poten­ţialului evolutiv al infecţiei, limitarea circulaţiei agentului patogen şi eliminarea îmbolnăvirilor. Cu toate că pe plan mondial s-au realizat paşi importanţi spre atingerea ţintei propuse, în ultimii ani scăderea endemiei TB a fost mai lentă. A devenit tot mai evident faptul că succesul poate fi asigurat numai dacă dincolo de elementele de ordin declarativ va exista şi o finanţare pe măsură a celor trei factori decisivi pentru realizarea dezideratului: un tratament mai rapid împotriva TB; un test TB rapid şi ieftin, precum şi un vaccin eficient împotriva bolii.
   Nu este o utopie şi probabil că până în 2050, vor fi deja destule zone de pe planetă, inclusiv din ţara noastră, care să fi eliminat tuberculoza ca problemă de sănătate publică!
   Să ne continuăm drumul parcurs în timp de actuala generaţie, de la un scepticism insuficient motivat către un optimism actual, bine temperat şi să eliminăm tuberculoza în perspectiva nu prea îndepărtată!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe