Newsflash
Știri

Tuberculoza, tratată și în ambulatoriu

de Cristina GHIOCA - ian. 10 2020
Tuberculoza, tratată și în ambulatoriu

Pacienții cu tuberculoză (TBC) ar putea fi tratați și în ambulatoriu, potrivit unui proiect de Ordin de ministru aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătății (MS).

Documentul stabilește metodologia pentru implementarea unui proiect-pilot care ar urma să se deruleze în București, pe parcursul acestui an.

Proiectul-pilot prevede ca pacienții cu TBC să fie tratați în dispensarele destinate acestei afecțiuni care aparțin de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din sectoarele 4, 5 și 6. Scopul constă în evitarea spitalizărilor în situația în care acestea nu sunt absolut necesare. Măsura este parte dintr-un proiect mai amplu privind controlul TBC în România, finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei, pe care MS îl derulează în perioada 2018-2021.

În prezent, în România, gestionarea afecțiunii este centrată pe internarea continuă a pacienților în spitale/secții de pneumoftiziologie, deși dispunem de peste o sută de dispensare care ar avea capacitatea de a prelua o parte din serviciile furnizate în prezent în spital, se arată în referatul de aprobare a ordinului.

Obiectivele proiectului

Între obiectivele proiectului-pilot se numără tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, a 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București, dar și asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă tratați exclusiv în ambulatoriu.

Potrivit OMS, anul trecut, numărul de cazuri de TBC notificate de România a fost 11.586. Victor Costache, ministrul Sănătății, a atras atenția că România rămâne țara cu cea mai ridicată rată anuală de notificare a TBC din UE, deși aceasta a scăzut constant din anul 2002.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe